Arhivă : Cronici Înapoi

Oedipe de George Enescu: dublu compact-disc și triplă lansare editorială

Publicat: vineri, 16 Septembrie 2011 , ora 13.34

Oedipe - unicul spectacol de operă creat de George Enescu - a fost adus joi, 15 septembrie 2011, în prim-planul ediției cu numărul 20 a festivalului ce poartă numele compozitorului. Premiera unei noi versiuni a acestui titlu pe scena Operei bucureștene - realizată de regizoarea Anda Tăbăcaru-Hogea și avându-l la pupitrul dirijoral pe Tiberiu Soare - a prilejuit totodată lansarea, sub egida Editurii "Casa Radio", a unui dublu compact-disc cu premiera românească a spectacolului - ce a avut loc în 1958, în cadrul primei ediții a Festivalului "Enescu".

Despre această realizare discografică-eveniment ne-a vorbit muzicologul și criticul muzical Anca Florea, autoarea cuvântului introductiv din broșura albumului. Anca Florea a rememorat premiera din 1958 a spectacolului - când rolul titular i-a revenit, sub bagheta dirijorului Constantin Silvestri, lui David Ohanesian - din perspectiva proaspătului eveniment discografic:


«Consider că este realmente un eveniment pentru care Editura "Casa Radio" merită toate felicitările. Din motive întemeiate, editarea pe disc a premierei românești cu Oedipe - ce a rămas, datorită versiunii interpretative de excepție, un etalon pentru cei care au ascultat-o - nu a fost posibilă până acum. În broșura de prezentare am scris despre prima tentativă de a monta spectacolul - în anul 1941, când acesta ar fi urmat să fie dirijat chiar de către George Enescu. Pe atunci, Directorul Operei din Cluj-Napoca era Tiberiu Brediceanu; s-au făcut toate demersurile necesare - Enescu i-a și scris că singura versiune în limba română pe care o acceptă este cea realizată de Emanoil Ciomac (cea care s-a și cântat o perioadă îndelungată). Tot în booklet este inclusă, cred că pentru prima oară, fotocopia scrisorii pe care Enescu i-a trimis-o lui Tiberiu Brediceanu referitor la premiera intenționată pentru 1941 - în plină perioadă a războiului. Mai târziu, Mihai Brediceanu, fiul lui Tiberiu Brediceanu, a preluat atât bagheta dirijorală, cât și funcția tatălui său, conducând decenii la rând Oedipe - atât în București, cât și în străinătate. Revenind la noul compact-disc, acesta combină o serie de elemente inedite pentru publicul de astăzi: sunt convinsă că interpretarea va impresiona pe oricine o va asculta.»


Cu același prilej, în Foaierul Operei Naționale București au fost lansate, ca realizări ale Editurii Muzeului Național "George Enescu" din București, trei materiale editoriale: un volum de corespondență pe care Enescu a purtat-o pe tema montării în premieră a operei Oedipe la Paris - volum îngrijit de Elena Zottoviceanu și Georgeta Băcioiu, o reeditare a volumului consacrat de Lucian Voiculescu aceluiași spectacol și o nouă reducție pentru pian pe care compozitorul Andrei Tănăsescu a realizat-o operei Oedipe, capodopera lirică enesciană.


Alexandra Cebuc