Arhivă : Cronici Înapoi

Dan Grigore și cutia cu bijuterii

Publicat: vineri, 1 Iulie 2011 , ora 13.46
Dan Grigore - depozitarul unei casete cu nenumărate bijuterii, al unei comori sonore pe care o împarte cu generozitate cu ascultătorii. Dan Grigore - mult-lăudatul artist, discipol al Cellei Delavrancea și favorit al lui Iosif Sava. Iată cum, exact ca o piatră prețioasă care își poate schimba aparența în funcție de cum cad pe nenumăratele sale fațete razele luminii, Dan Grigore a apărut diferit în viziunea Cristinei Comandașu, redactor șef adjunct al postului România Muzical, a criticului Dumitru Avakian și a lui Paul Mustață, din partea Phoenix Events, toți trei prezenți la lansarea discului Bis, encore, bis!, ce a avut loc joi, 30 iunie 2011, la Librăria Humanitas-Kretzulescu. Dan Grigore - pianistul? "Eu nici nu mă consider pianist" spune el. "Pentru mine viața de circa 14-15 ani o socotesc un bis care mi s-a dat."

De la început a fost un eveniment emoționant, din momentul în care artistul a venit în fața publicului, cu alura sa impresionantă, până la aplauzele de la sfârșit. Dan Grigore a avut o intervenție cu adevărat frumoasă, a citat din Ortega y Gasset, ne-a expus crezul său privind discul lansat: "Acest tip de programe, eu l-am imaginat ca pe un fel de menu chinezesc făcut din diverse stiluri, din diverși autori, ales în așa fel încât să se potrivească unui tip de dramă, unui tip de poveste, de dramaturgie pe care o imaginez eu, făcută din tablouri, dar care conține o anumită gradație a unui conflict care pe sfârșit aduce o anumită lumină, un anumit catharsis, o anumită rezolvare și o anumită luminare a lucrurilor. Ele sunt gândite pe contraste".

Aceste piese sunt rezultatul unor trăiri subiective, pentru care Dan Grigore nu ne oferă o cheie. El ne arată doar vârful aisbergului, restul blocului emotiv ascunzându-se sub oglinda apei pe care el ne-o opune arătându-ne că de fapt, cheia magică se află în posesia fiecăruia dintre noi. Fiecare poate decodifica așa cum simte mesajul acestor piese.

"Bis, encore bis!" merită ascultat fiindcă este o dovadă a marii aprecieri de care s-a bucurat Dan Grigore (altfel nu ar fi fost solicitat să dea atâtea bisuri) și este și un fel de autobiografie muzicală, după cum a mărturisit chiar artistul.

În încheiere, Dan Grigore ne spune care a fost punctul de plecare al conceperii acestui disc:

"Am participat în acești ani la o serie întreagă de manifestări organizate de Ambasadele române din Shanghai, până la Bangkok și de la Washington, până la Londra sau Paris. Acolo, pentru că la cest tip de concerte m-am gândit că vine un public foarte eterogen, format din oficiali, factori de decizie, diplomați și din oameni de cultură și din persoane cu diverse tipuri de educație și de stadii de cunoaștere. Din tinerețe îmi mersese buhul că aleg bine bisurile, profesoarele mele, mai ales Cella Delavrancea spuneau «ce bine știi tu să îți alegi tu bisurile, ce bisuri frumoase ai dat în această seară...» și mă încurajau în felul ăsta. Atunci m-am gândit să fac un program de miniaturi care să nu țină mai mult de o oră și un sfert, maximum o oră și douăzeci de minute, fără pauză, pentru ca oamenii să poată apoi să participe la cocktail sau la recepția care urma, să stea de vorbă, să schimbe impresii și să vorbească despre România, bineînțeles."

Petra Gherasim