Arhivă : Cronici Înapoi

Cecilia Bartoli în concert la Grand Théâtre Bordeaux

Publicat: marți, 26 Octombrie 2010 , ora 16.28
Mulți dintre cei care treceau în seara de 25 octombrie 2010 prin fața Teatrului din Bordeaux se întrebau de ce la intrarea în instituție se formase o coadă imensă. Ei bine, am onoarea să vă pot răspunde și dumneavoastră la această întrebare: ieri seară, începând cu ora 20.30, Cecilia Bartoli a susținut un recital extraordinar la Grand Théâtre de Bordeaux, acompaniată de Orchestra "La Scintilla" condusă de Ada Pesch. Așadar se poate considera că pentru unii seara a început afară, unde au trăit o oră de de suspans. Vor mai prinde sau nu un bilet? Unii au fost norocoși, alții au fost nevoiți să se întoarcă acasă după ce au așteptat mai bine de o oră în frig. Dar Cecilia Bartoli merită sacrificiul, convingere care s-a întărit în momentul în care am văzut-o apărând pe scenă cu pasul ei energic și hotărât și cu un elan în care se citea bucuria de a cânta și încânta.

Sub titlul de "Sacrificium", concertul a întrunit un repertoriu format din piese vocal-instrumentale menite să evoce fascinanta lume a Castratti-lor din Italia secolului al XVII-lea; de altfel, a reînvia acest repertoriu uitat, a devenit prioritar pentru Cecilia Bartoli în ultimii doi ani. Prin urmare am ascultat opusuri de Nicolò Porpora, Riccardo Broschi, Georg Friederich Händel, Francesco Maria Veracini, Leonardo Vinci, Leonardo Leo, Francesco Araia, Alessandro Scarlatti, pentru a numi doar câțiva.

Toată lumea o aștepta cu sufletul la gură pe divă. Aceasta și-a făcut o apariție plină de personalitate: purtând o cămașă cu jabou după moda secolului al XVII-lea, cu un tricorn pe care l-a aruncat nonșalant de îndată ce a atacat primele sunete îndrăznețe, cu o mantie care se agita nervoasă la fiecare gest al interpretei; de altfel ținutele ei au variat pe durata întregului spectacol, surprinzând mereu prin îndrăzneală și strălucire. Știam de mult ce virtuozitate extraordinară posedă mezzo-soprana, dar a o asculta pe viu constituie o experiență cu totul și cu totul neașteptată.

Ecranul televizorului este o barieră neputincioasă în a transmite cu totul carisma și personalitatea flamboaiantă a Ceciliei Bartoli. Tehnica ei excelentă care o face să treacă peste cele mai dificile pasaje fără să aibă nevoie de aer, emoția, pe care știe să o dozeze perfect în fiecare notă, prezența ei, totul a făcut din seara de luni una cu adevărat specială. În piesele rapide, luminoase, în tonalitate majoră, a fost exuberantă, plină de elan și scânteie, în cele triste, a știut să dea glas melancoliei, stăruind cu infinit dor asupra fiecărei note, sfâșiind literalmente sufletul ascultătorului. Fiecare sunet se reverbera în fiori electrizanți de emoție, topind publicul într-o masă receptoare care vibra la aceeași frecvență cu vocea mezzo-sopranei. Spiritul ei ludic ne purta de-a lungul ornamentelor în sus și în jos prin octave cu o viteză amețitoare. Iar orchestra "La Scintilla" a fost mereu de o precizie exemplară, oferindu-i un acompaniament pe măsură Ceciliei Bartoli.

Așadar nu e de mirare că publicul, cufundat în cea mai adâncă admirație, izbucnea în ropote tunătoare de aplauze după fiecare piesă, iar la sfârșit Cecilia Bartoli nu s-a îndurat să plece înainte de a da două bisuri. Întregul concert a luat sfârșit la ora 23.00, când toată lumea a privit-o pe Cecilia Bartoli părăsind scena împreună cu Ada Pesch, Concert-maestrul orchestrei "La Scintilla".

Petra Gherasim