Arhivă : Cronici Înapoi

Soprana Laura Tătulescu în cadrul Seratelor muzicale în București

Publicat: marți, 19 Octombrie 2010 , ora 11.21

Serata unei voci – este titulatura sub care a avut loc, în seara zilei de 18 octombrie 2010 la Ateneul Român, recitalul sopranei Laura Tătulescu, acompaniată la pian de Marcelo Amaral.

Născută în 1981 în Statele Unite ale Americii, soprana este absolventă a unui Masterat la secția de Operă a Universității Naționale de Muzică București. Debutul său a avut loc în 2004 la Opera Națională din capitală, în 2005 fiind angajată ca solistă a Operei de Stat din Viena. Aici a dobândit recunoașterea internațională și ocazia de a fi prezentă pe numeroase scene ale lumii.

Recitalul desfășurat în cadrul Seratelor muzicale în București a avut în program lieduri de Giacomo Puccini și Fernando Obradors, precum și arii din opere precum Gianni Schicchi, Rusalka, Cosi fan tutte, Fidelio, Manon Lescaut sau Turandot. Ambele ipostaze au fost potrivite vocii puternice și în același timp pline de căldură și sensibilitate a sopranei. Laura Tătulescu surprinde printr-o expresivitate aparte și subtilitate a culorilor timbrale, fiind o fină cunoscătoare a stărilor sufletești ale personajelor interpretate.

Fire cameleonică, sopranei îi erau suficiente câteva clipe pentru a se transpune într-o atmosferă complet diferită. Prin variații de timbru și interpretare scenică, Laura Tătulescu a dozat cu grijă lirismul, dramatismul, pasiunea sau ironia rolurilor abordate. Colaborarea cu Marcelo Amaral a fost de asemenea reușită, pianistul brazilian urmărind îndeaproape variațiile stilistice ale interpretării solistei.

Programul serii s-a dovedit a fi diversificat și din punct de vedere al naționalității și concepției compozitorilor abordați, prin lieduri și arii în limbile italiană, spaniolă, cehă, germană, franceză sau engleză. Vocea sopranei a vibrat cu aceeași intensitate în fiecare dintre acestea, Laura Tătulescu interpretând ca bis și o lucrare românească, "Bâlci în Aldebaran" de Felicia Donceanu, pe versuri de Tudor Arghezi.


Andreea Chiselev