Arhivă : Cronici Înapoi

Serată muzicală cu 'Romanian Piano Trio' la Ateneul Român

Publicat: vineri, 10 Septembrie 2010 , ora 11.26

Romanian Piano Trio este un ansamblu binecunoscut publicului nostru, care captează prin aparițiile relaxate, ușor nonconformiste, caracterizate întotdeauna de profesionalism și naturalețe. Și pe 8 septembrie 2010 membrii formației - violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail și violoncelistul Răzvan Suma - soliști concertiști ai Orchestrelor Radio, au reușit să atragă spre spațiul de concert un număr impresionant de melomani, care au umplut în întregime Sala Mare a Ateneului Român.

De altfel, și repertoriul pe care l-au ales muzicienii a fost unul accesibil și divers, un "program de vară la început de septembrie", așa cum l-a denumit chiar Alexandru Tomescu. Serata a început cu partea a III-a "Rondo all'Ongarese" din Trio-ul în Sol major de Joseph Haydn, o muzică a cărei energie debordantă a fost evidențiată excelent de cei trei instrumentiști. Au urmat, până la finalul primei părți, pagini celebre romantice ca "Lebăda" de Camille Saint-Saëns, "Zborul cărăbușului" - o lucrare semnată Nikolai Rimski Korsakov, interpretată cu aplomb și precizie intonațională de violoncelistul Răzvan Suma, "Meditație" din opera "Thaïs" de Jules Massenet și "Zapateado" de Pablo de Sarasate, o piesă cu impact la public, nelipsită din programele Romanian Piano Trio. Între aceste lucrări a fost intercalată Passacaglia, creația scrisă de Johann Halvorsen pe o temă de Händel, o partitură extrem de dificilă, care a pus în valoare calitățile tehnice și expresive ale lui Alexandru Tomescu și Răzvan Suma.

După pauză, muzicienii au interpretat superbele "Anotimpuri de la Buenos Aires" de Astor Piazzolla, întregind succesul unui recital savurat cu entuziasm de cei prezenți în sală. Iar dacă nu ați putut asista la acest eveniment, vă reamintim că Seratele organizate în această vară la Ateneu au fost înregistate de Radio România Muzical și vor fi difuzate în curând.


Larisa Clempuș