Arhivă : Cronici Înapoi

Gabriel Croitoru și Cvartetul Transilvan la Ateneul Român

Publicat: joi, 5 August 2010 , ora 12.56

În 4 august 2010 a avut loc, în cadrul Seratelor Muzicale găzduite de Ateneul Român și organizate de Asociația "Lanto Arte", recitalul Cvartetului de coarde "Transilvan", din care fac parte violoniștii Gabriel Croitoru, Nicușor Silaghi, violistul Marius Suărășan și violoncelistul Vasile Jucan.


Despre structura acestui program ne-a vorbit violonistul Gabriel Croitoru:

"Ne-am gândit în primul rând că pentru publicul estival al Filarmonicii și nu numai ar fi un program interesant, mai ales că în București nu cred că s-a mai făcut un astfel de program de către o formație clasică. De altfel și concertul nostru se intitulează De la divertismentul clasic la folclor; este vorba despre unul din divertismentele lui Mozart, trecând prin Haydn - Ciocârlia și două aranjamente ale unor suite folclorice - Transilvania și Muntenia. Transilvania pentru că este vorba despre Cvartetul "Transilvan" și Muntenia pentru că suntem în zona Munteniei. Suitele sunt aranjate de colegul meu Nicușor Silaghi pentru cvartet și cred că vor fi interesante și vor avea priză la public așa cum s-a întâmplat mai peste tot unde le-am cântat prin lume."



Un ansamblu luminos, sclipitor, o prestație interpretativă de excepție bazată pe subtilitate și imaginație - această caracterizare i-a fost atribuită Cvartetului de coarde Transilvan de o importantă publicație americană, dar s-a potrivit și cu recitalul pe care ansamblul l-a susținut în 4 august 2010 la Ateneul Român, în cadrul seriei de Serate muzicale organizate de Asociația "Lanto Arte". Cei patru muzicieni - violoniștii Gabriel Croitoru și Nicușor Silaghi, violistul Marius Suărășan și violoncelistul Vasile Jucan - au propus publicului un program cu două părți distincte: prima cuprinzând opusuri clasice, iar cea de-a doua - muzică inspirată din folclor. De altfel, această alcătuire a programului a dat și denumirea seratei, pe care artiștii au intitulat-o De la divertismentul clasic la folclor.

Recitalul a început cu Divertismentul KV 136 în Re major de Wolgfang Amadeus Mozart - lucrare ce a evidențiat calitățile interpretative și omogenitatea formației. Muzicienii au impresionat în special în mișcările rapide, unde au dat dovadă de precizie și acuratețe ritmică și intonațională. Iar în Cvartetul nr. 5 op. 64 în Re major de Joseph Haydn am admirat o dată în plus culorile sonore rafinate, forța expresivă și contrastele dinamice îmbinate cu bun gust de membrii ansamblului. La toate acestea s-a adăugat, bineînțeles, timbrul celebrei viori Guarnieri pus în valoare de faimosul Gabriel Croitoru, care a îmbogățit discursul sonor, fără să epateze însă.

În partea a doua violonistul a trecut în plan secund, pentru că l-am putut urmări pe colegul său, Nicușor Silaghi, în ipostază de solist și compozitor. Instrumentiștii clujeni au prezentat două suite folclorice prelucrate de acesta, intitulate Transilvania și Muntenia. Cuprinzând o serie de cântece binecunoscute - hore, doine, romanțe, bătute - înveșmântate armonic modal într-o manieră simplă și de efect, suitele au dezvăluit, pe lângă calitățile tehnice incontestabile ale muzicienilor, imaginația și umorul acestora.

Larisa Clempuș