Arhivă : Cronici Înapoi

Final de stagiune la Filarmonica din Brașov

Publicat: marți, 6 Iulie 2010 , ora 14.21

Pe 5 iulie 2010 a avut loc în Piața Sfatului din Brașov un concert în aer liber care a marcat închiderea stagiunii Orchestrei Filarmonicii. Mă declar o mare partizană a concertelor în aer liber fiindcă nu cred că ar putea exista reclamă mai bună pentru celelalte concerte ale stagiunii. Ploaia doar ne-a dat emoții, dar din fericire a încetat cu puțin înaintea concertului. Așa că brașovenii s-au adunat într-un număr destul de mare în centrul orașului pentru a asculta ultimul concert al stagiunii.

Evident, programul a fost unul lejer, fiind alcătuit din valsuri, polci și fragmente de balet semnate de compozitori precum Johann Strauss, Piotr Ilici Ceaikovski sau Ivanovici. La pupitru s-a aflat tânărul dirijor Cristian Oroșanu, care a imprimat prospețimea și verva pe care le cerea muzica. O surpriză plăcută, pe care nu am de gând nicidecum să o omit a fost Intermezzo-ul din opera Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni care, între Valsul florilor și Vocile primăverii de Ceaikovski, s-a desfășurat lin, seren, trist, dar liniștitor. O piesă care dărâmă orice urmă de cinism din sufletul uman prin durerea ei potolită, printr-o resemnare sfâșietoare în fața destinului incontrolabil și care ne aduce în prim-plan frumusețea lucrurilor puțin triste.

Intermezzo-ul a fost frumos interpretat de orchestră, care a evoluat foarte bine, ținând cont de bruiajul inerent unor manifestări de acest tip. Deci micile derapaje de la ritm, micile greșeli pot fi iertate, ținând cont de faptul că tradiția concertelor clasice în aer liber se află doar la început. Totuși sper ca pe viitor organizarea de evenimente asemănătoare să ia amploare, fiindcă, în general, oamenii nu știu ce pierd evitând muzica clasică. Într-un cadru neconvențional, mai puțin formal, aceștia par să fie mai dispuși să acorde marii muzici o șansă.

Primul rezultat al unei astfel de experiențe poate fi judecat la fața locului, după reacția publicului. Iar oamenii adunați în Piața Sfatului au reacționat pozitiv și nu i-au lăsat pe muzicieni să intre definitiv în vacanță înainte de a da trei bisuri. Iată cum s-a încheiat stagiunea 2009-2010 a Filarmonicii din Brașov.

Petra Gherasim