Arhivă : Cronici Înapoi

Primă audiție a compozitoarei Dana Probst la Off-Theater, Viena

Publicat: joi, 17 Iunie 2010 , ora 15.27

Dana Probst trăiește din 1993 la Viena, unde destinul a purtat-o venind de la București. Acolo am cunoscut-o cu ani în urmă ca asistentă la catedra de folclor a Academiei de muzică, Dana purtând pe atunci numele tatălui, Teodorescu. Prilejul pentru care am scris aceste rânduri este interpretarea în primă audiție, în 14 iunie 2010, a piesei La loc de lumină, lucrare scrisă în luna aprilie a acestui an și dedicată amintirii tatălui compozitoarei. Piesa a fost cântată în cadrul unei seri de muzică nouă la Off-Theater din Viena, iar interpretarea s-a bucurat de atenția pianistei Kaouri Nischii și a basului Lukas Haselböck.

Dana Probst trăiește și scrie muzică cu o consecvență de sine pilduitoare. Piesa pe care am ascultat-o m-a făcut să mă gândesc la zvon de clopote, la ziduri mănăstirești, la spații largi cu treceri înguste. Am senzația că Dana Probst își croiește în muzică un drum personal, în care face să vibreze ecouri din lumi subtil și în același timp concret legate acustic de lumea satului românesc. Găsește pentru aceasta un set de mijloace componistice din vocabularul, să spunem, avangardei, mijloace austere prin modernitatea lor, dar și prin scrupulozitatea punerii în pagină. Compozitoarea se adresează cu concizie, cu un rafinament involuntar poate,… dar cum altfel pot fi numite, cu un singur cuvânt, discreția și chibzuința cu care cântărește sunetele?


Iată câteva cuvinte cu care Dana Probst își prezintă lucrarea:

"La început, ca o prezență foarte discretă, ca o umbră a acordurilor pianului, firul vocii se naște încet, încet dintr-un do diez repetat, prinde contur, pentru ca abia la final să se manifeste deplin. Vocalele și fonemele rostite în prima parte a lucrării sunt preluate dintr-un psalm în limba ebraică - ceea ce am urmărit aici a fost însă culoarea, și nu sensul textului".


Astfel de prime audiții pot fi nu doar «audiții», ci experiențe de suflet pentru ascultător.

Haiganuș Preda-Schimek