Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara

Publicat: miercuri, 12 Mai 2010 , ora 15.21
Seara de 11 mai 2010 a fost una cu totul specială. Sala mică a Ateneului Român a găzduit, în cadrul Stagiunii de marți seara, un recital al Ansamblului Grafic, alcătuit din muzicieni din Arad, Cluj și Timișoara, profesori de instrumente sau studenți la Academia de muzică, ce ne-au oferit o seară de muzică medievală și celtică. Astfel, i-am ascultat pe Diana Brădean - mezzosoprană și percuție, Corina Ardelean - flaut, Ana Sapcu - oboi, Marcel Sapcu - blockflote sopran și sopranino, percuție, Doru Tebuie - blockflote alto și bas, Beniamin Condoros - percuție, Cristian Sapcu - bas și Sandu Ardelean - percuție.

Formația cântă muzică veche din anul 2002, anterior abordând alte genuri de muzică: contemporană, clasică, jazz. Din anul 2006, pe lângă muzică medievală, repertoriul ansamblului s-a îmbogățit cu muzică veche celtică. Concertele sunt susținute în costume de epocă, iar piesele sunt realizate în aranjamente personale.

Recitalul de la Sala mică a Ateneului Român a cuprins dansuri populare scoțiene, irlandeze, cântece medievale celtice, balade, un dans sârbo-croat. Programul, deosebit de variat, a dezvăluit frumusețea baladelor în alternanță cu ritmurile dansurilor populare.

Omogenitatea ansamblului, frumusețea vocii mezzosopranei Diana Brădean, interpretarea excepțională și "în stil" a pieselor, dar și mișcarea scenică, toate au contribuit la crearea unei atmosfere atât de speciale, încât atunci când recitalul a luat sfârșit, publicul nu a reușit să iasă din atmosferă și a rămas mai departe, așteptând ca formația să revină pe scenă. Dar modestia acestor artiști cu totul speciali și-a spus cuvântul... și din păcate vraja s-a destrămat, spre părerea de rău a celor care au trăit o oră de muzică desprinsă din alte vremuri...

Adriana Nițu