Arhivă : Cronici Înapoi

Restul e muzică… Dan Dediu și invitații săi, la ICR București

Publicat: marți, 4 Mai 2010 , ora 15.45

Poate vă mai amintiți de emisiunile plastice despre muzică ale compozitorului Dan Dediu, difuzate de TVR Cultural. Ciclul de conferințe intitulat Restul e muzică, o parafrază ingenioasă după Shakespeare, își propune să completeze acele emisiuni și să vină în întâmpinarea celor interesați să cunoască istoria fenomenului sonor, oferind un contact direct între public și vorbitor.

Vineri, 30 aprilie 2010, Sala Institutului Cultural Român a fost umplută de un public eterogen, care l-a urmărit cu interes pe Dan Dediu în survolul său peste aproape 1000 de ani de muzică, ce au acoperit Evul Mediu și Renașterea. Și cum niciun parcurs teoretic despre muzică nu se poate lipsi de muzica propriu-zisă, momentele sonore ale ansamblurilor Psalmodia și Musica sacra, dar și ale flautistului Adrian Buciu și ale lui Claudiu Lobonț la teorbă au completat foarte nimerit ideea organizatorilor.

Insist pe beneficiul acestui contact direct între public și comentator și de ce nu, chiar interpreți, fiindcă astfel, atenția și interesul beneficiarilor sunt mult mai eficient captate. De altfel, la finalul conferinței, Dan Dediu a și promis ca de data viitoare să intre în dialog cu cei din sală.

Este aproape inutil să mai evidențiem calitățile de povestitor ale lui Dan Dediu și ingeniozitatea cu care acesta asociază idei din domenii foarte diferite - o minte permanent vie, cercetătoare, care sondează cu mult farmec istoria muzicală universală. Dacă vă puteți duce la următoarele conferințe, ce se vor întinde pe tot parcursul anului, cu siguranță că nu veți regreta.

Ioana Marghita