Arhivă : Cronici Înapoi

Inaugurarea orgii restaurate a Catedralei Sfântul Iosif din București

Publicat: miercuri, 14 Aprilie 2010 , ora 9.44
Pentru prima oară în 50 de ani și după aproape doi ani de lucrări de restaurare, orga Wegenstein a Catedralei Sf. Iosif a fost pusă în valoare cu întreaga ei varietate de registre, într-un concert de muzică sacră ce a avut loc duminică, 11 aprilie 2010.


Detalii tehnice ale instrumentului, dar și alte informații ne-a oferit Marcel Costea, organist la Catedrala Sf. Iosif:

«Orga Wegenstein a Catedralei noastre a fost construită în jurul anului 1930; "Wegenstein und Söhnne" (Wegenstein și fiii) este o firmă din Timișoara, care a construit la Catedrala Sf. Iosif din Capitală una din cele mai mari orgi din întreaga existență a firmei. Cel care s-a ocupat de restaurarea instrumentului este Ferdinand Stemmer, care, de altfel, a construit și orga Universității Naționale de Muzică din București.

Special la orga noastră este registrul de vibrafon, care este notat în limbajul organistic "harpă". Desigur, nu are nicio legătură cu instrumentul harpă, dar așa a fost denumit el, așa este în nomenclatorul registrațiilor. Practic este un vibrafon, doar că nu este acționat de bețele pe care le folosește percuționistul, ci printr-un sistem electro-pneumatic, de la clapă, prin acele bețe care sunt prinse electric de instrument. Este un lucru deosebit, pentru că n-am auzit să existe în România vreo orgă care să aibă acest efect. Chiar în lume sunt puține orgi care posedă un asemenea registru.

Și încă un lucru interesant - vibrafonul a fost construit la Chicago în 1903. Există sigla pe vibrafon.»


Va exista o stagiune muzicală în care va fi pusă în valoare orga?

Desigur. Din toamnă vom inaugura o serie de concerte cu organiști mari din România și, bineînțeles, și din străinătate.


Larisa Clempuș