Arhivă : Cronici Înapoi

"Neri per Caso", recital la Sala Radio

Publicat: miercuri, 10 Martie 2010 , ora 14.14

Ziua Femeii - 8 martie 2010 - a fost sărbătorită în studioul "Mihail Jora" printr-un recital inedit, oferit de Neri per Caso, grup italian ai cărui membri abordează în mod exclusiv stilul vocal, fără a recurge la acompaniamentul instrumental. Din partea organizatorilor, invitației de a ne spune mai multe despre acești muzicieni a răspuns doamna Dana Cristescu. Astfel am aflat povestea succesului "Neri per Caso", dar și a alegerii numelui lor.


Neri per Caso este un grup masculin à cappella care s-a lansat cu succes la Festivalul de la San Remo în urmă cu 15 ani, cucerind trofeul cu piesa Le ragazze; până în prezent, palmaresul lor include nu mai puțin de șase discuri de platină. Sunt șase băieți din Salerno, de lângă Napoli, care se cunosc practic din copilărie - printre ei frați, verișori și prieteni - care nu au de gând să se despartă, pentru că o vorbă de la ei, din sudul Italiei, spune că "Nu e bine să te pui rău cu aproapele". De ce i-am invitat în concertul de Ziua Femeii? Pentru că am considerat că noi, femeile, merităm un cadou muzical mai special, susținut de un grup de artiști care pot înlocui vocal orice instrument și care abordează un repertoriu foarte divers, de la arii de operă la coloane sonore de desene animate. Un lucru demn de menționat este și faptul că ei au realizat coloana sonoră a unor producții Disney precum Cartea junglei și Cocoșatul de la Nôtre- Dame.


Există o poveste a alegerii numelui acestui grup? Ce înseamnă, propriu-zis, "Neri per Caso"?

Povestea "Neri per Caso" - nume care s-ar traduce ca "Negri din întâmplare" - este una extrem de simpatică: numele grupului se leagă de o întâmplare petrecută la Roma, în 1995, când cei șase muzicieni au mers, după participarea la audiția pentru Festivalul de la San Remo, în restaurantul unui prieten. Și pentru că, întâmplător, purtau cu toții tricouri negre, proprietarul restaurantului le-a sugerat alegerea acestui nume. "Neri per Caso" a rămas un fel de "brand" al lor: în orice apariție, ei poartă haine negre.


Cum ați caracteriza stilul muzical "Neri per Caso", prin prisma repertoriului abordat?

În repertoriul grupului se îmbină stilul cantatelor gregoriene din catedralele catolice cu blues-ul afro-americanilor. În luna mai a anului trecut, "Neri per Caso" au fost recompensați, în Statele Unite ale Americii, cu Premiul "Caras" pentru "Cel mai bun proiect à cappella". Ei au făcut de câteva ori ocolul Pământului - sunt un fel de glob-trotter-i, au cântat peste tot în lume și au colaborat cu mari nume ale muzicii internaționale. Faptul că se pot atât de ușor plia pe genuri diverse, că pot comunica în genuri muzicale variate, spune, cred, foarte multe despre profesionalismul grupului. Pentru concertul din 8 martie 2010 am ales Sala Radio datorită acusticii foarte bune, adecvată stilului "Neri per Caso", iar repertoriul a fost alcătuit atât din piese proprii, cât și internaționale - ale lui Sting, Louis Armstrong și Bob Marley - interpretate într-o manieră deosebită, personală.

Interviu de Alexandra Cebuc




Luni, 8 martie 2010, doamnele s-au putut bucura, așadar, de un cadou special: concertul de la Sala Radio al ansamblului a cappella Neri Per Caso, care ne demonstrează încă o dată că în Italia muzica este o afacere de familie. Din formație fac parte Domenico Pablo Caravano, fratele său Gonzalo, verii lor Ciro și Diego și prietenii lor Mario Crescenzo și Massimo de Divitiis; șase "italiani veri", care se află deja pentru a doua oară în România.

"Neri Per Caso" nu și-a dezmințit numele ci au apărut pe scenă îmbrăcați în negru din cap până în picioare și ne-au prezentat, după cum ne-a informat Mario într-o engleză de care râdeau toți ceilalți membri ai formației, o istorie cronologică a grupului redată prin piesele lor preferate puse cap la cap.

Începând cu melodia Englishman in New York am avut parte de un periplu prin muzica pop a anilor '90, amestecată cu momente de rap și reggae, citate din "Queen" dar și după jazz - pentru că "Neri Per Caso" au cântat și două melodii de George Gershwin. Între piesele pe care le-au cântat în concert s-au numărat cover-uri după Michael Jackson și Bob Marley, piese dedicate femeilor, ca "Viva la Mamma" și "Donne". Ce muzică le place însă cel mai mult din tot acest amalgam? Aici, membrii formației nu pot cădea din prima de acord.

Domenico: N-aș putea spune că am vreo muzică preferată.

Massimo: Depinde pe care dintre noi întrebi. Eu aș zice reggae.

Diego: Și eu: rap și reggae.

Italienii au cântat și piesa care i-a consacrat - "Le Ragazze". Întrebați dacă vor înceta vreodată să cânte această melodie, ei au răspuns:

Nu ne putem plictisi de ea. Ne place muzica, ne plac versurile, ne place prea mult.

Italienii au fost volubili, șarmanți, expansivi și sperăm să se întoarcă în România și pentru a treia oară.

Cronică de Andra Ivănescu