Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Mandeal

Publicat: joi, 7 Decembrie 2023 , ora 15.16

Asociația "Lanto Communication" organizează anul acesta cea de-a 13-a ediție a proiectului "Iarnă Magică". Evoluează Orchestra "Camerata Regală", sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal, care ne oferă mai multe informații despre acest concert-eveniment, într-un interviu acordat colegei noastre, Sarah Natsis:

Domnule Cristian Mandeal, în data de 9 decembrie reveniți la pupitrul "Cameratei Regale", în cadrul concertului "Iarnă magică" de la Ateneul Român. Cum ați descrie lucrul cu muzicienii acestui ansamblu?

Deja îi cunosc de un timp și mă bucur foarte mult că pot să lucrez cu ei din când în când, pentru că sunt oameni selectați din toate orchestrele din București, sunt oamenii cei mai buni, aș zice, și în felul acesta poți asigura o calitate foarte bună a concertului.


Cum ați ales lucrările care alcătuiesc programul muzical al concertului de sâmbătă?

Lucrările sunt alese în primul rând pentru antrenul publicului care va participa, în sensul în care, în general sunt lucrări de virtuozitate, lucrări de dinamism, de tinerețe, de bucurie - pregătitoare a seriei de Crăciun.


Proiectul "Iarnă Magică" a ajuns la ediția cu numărul 13. Cum vedeți evoluția acestuia până în prezent?

Lucrurile merg foarte frumos. De la bun început au mers frumos, au evoluat de la an la an. Nu pot decât să sper că acest proiect va avea o viață lungă.


În încheiere, aș vrea să ne spuneți ce proiecte se regăsesc în agenda dumneavoastră de concert după evenimentul de la Ateneul Român?

În data de 14 am un concert la Filarmonica din Sofia - un program obișnuit de concert, în care o să cânt și o să dirijez și Simfonia I de Enescu, ceea ce mă bucură foarte mult în cadrul programului. După care, am un alt concert, în 22 decembrie, un concert de Crăciun, de data aceasta la Filarmonica din Cluj, în care există o unică piesă de enorme dimensiuni, foarte potrivită pentru eveniment și se cheamă Oratoriu bizantin de Crăciun al lui Paul Constantinescu.


Interviu realizat de Sarah Natsis