Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu

Publicat: marți, 31 Octombrie 2023 , ora 10.26

Pe data de 3 noiembrie 2023, violonistul Alexandru Tomescu concertează la Sala Radio în cadrul unui eveniment dedicat aniversării Radio România, la 95 de ani de existență. Detalii despre concert aflăm chiar de la acesta, într-o discuție purtată cu Sarah Natsis:

Domnule Alexandru Tomescu, participați în cadrul concertului susținut de Orchestra Națională Radio cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la înființarea instituției Radio România. În primul rând aș vrea să ne spuneți ce înseamnă acest eveniment și implicit, Radio România pentru dumneavoastră?

Mă bucur foarte mult să particip la așa o sărbătoare importantă a Radio România. Pentru mine Radio România este a doua casă. Sunt de mai bine de 20 de ani solistul orchestrelor Radio și acolo am crescut, m-am format ca artist împreună cu colegii mei din toate ansamblurile și împreună cu publicul meloman. Mă bucur foarte mult că sărbătorim acest moment important prin muzică. Muzica este la ea acasă, oricând este un moment festiv.

Partea mea din program se rezumă la Concertul pentru vioară și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski. Este una dintre marile lucrări ale repertoriului violonistic, o lucrare clasică și foarte îndrăgită de melomani. N-am mai cântat-o de mulți ani pe scena Radioului, o revizitez acum - la o vârstă a maturității - și abia aștept să împărtășesc ce am descoperit între timp în această partitură minunată.


După cum ați spus sunteți solist concertist al orchestrelor Radio încă din anul 2002. Cum
ați putea descrie experiența personală trăită în toți acești ani alături de orchestrele instituției?

O experiență foarte fructuoasă, foarte intensă, foarte diversă. Cred că formațiile muzicale Radio, orchestrele, și-au asumat din plin acest rol de a forma gusturile publicului în ceea ce privește repertoriul prezentat. Am cântat de multe ori de secol XX pe care nici o altă filarmonică din țară nu avea curajul să le prezinte, care s-au bucurat de fiecare dată de foarte mare succes. Deci, o astfel de instituție culturală cum este Radioul are o menire foarte clară și anume, aceea de a crea, de a forma și de a hrăni gusturile publicului, inclusiv în ceea ce privește opțiunea culturală. Am participat la sute de concerte, foarte multe turnee, tot felul de alte evenimente și mă bucur foarte mult că pot face parte din această istorie atât de frumoasă a Radioului.


Spuneați într-un interviu anterior faptul că pe scena Sălii Radio vă simțiți ca acasă. Cariera dumneavoastră solistică v-a purtat în numeroase țări pe unele dintre cele mai cunoscute scene ale lumii. Ați trăit acest sentiment și altă parte?

"Acasă" este una singură. De aceea sunt aici în România și de aceea sunt solistul Orchestrelor Radio - pentru că aici este "acasă" pentru mine.


Interviu realizat de Sarah Natsis