Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Roman Borisov

Publicat: vineri, 13 Octombrie 2023 , ora 10.34

În această seară, Sala Radio își redeschide porțile pentru o nouă stagiune muzicală. Orchestra Națională Radio va fi condusă de John Axelrod, iar în postură solistică îl veți putea urmări pe Roman Borisov. Despre acest eveniment ne vorbește tânărul pianist rus, într-un dialog purtat cu Ioana Țintea.


Vineri, 13 octombrie, în concertul ce deschide noua stagiune muzicală de la Sala Radio veți cânta Rapsodia op. 43 pentru pian și orchestră pe o temă de Paganini de Serghei Rahmaninov, în Anul Internațional Rahmaninov. Ce v-a determinat să alegeți această lucrare și ce loc ocupă Rahmaninov în preferințele dumneavoastră?

Rahmaninov ocupă un loc foarte important în repertoriul meu și, în general, în viața mea. Mă simt nativ legat de acest compozitor și îmi place foarte mult. Am cântat multe dintre opusurile sale pentru pian, continui să asimilez noi lucrări și învăț cât pot de mult. Îmi place să îl ascult! Deci, da, Rahmaninov ocupă un loc foarte important în viața mea.


Cu ce gânduri așteptați întâlnirea pentru prima dată cu publicul din România?

Sunt entuziasmat, ca de fiecare dată. Îmi place să cânt!


Pentru concertul de la Sala Radio veți colabora cu John Axelrod. Cum a decurs prima repetiție cu acesta și ce sfaturi ați primit de la muzicianul american?

Nu este prima noastră colaborare. Am cântat împreună anul acesta, în luna iunie, și am ajuns să ne cunoaștem destul de bine. Repetițiile decurg bine, sunt intense și consistente.


Cum vă descrieți ca artist și ce v-a inspirat să urmați o carieră în muzică?

Am început să fac muzică de la vârsta de 3 ani, iar când am devenit mai conștient de ceea ce fac, adică pe la 10 ani, nu m-am gândit nicio clipă de ce fac muzică... era ceva natural, evident în viața mea.


Vă doriți să fiți o inspirație pentru tinerii artiști care doresc să urmeză o carieră pianistică?

Nu aș spune că m-am gândit vreodată că vreau să fiu o inspirație pentru cineva care vrea să cânte la pian sau care studiază acest instrument. Eu mă gândesc doar la ceea ce fac, la propriile interpretări, iar dacă acest lucru inspiră și alți oameni, sunt foarte fericit. Suntem cu toții aparte, muzica este diversă și maniera de abordare a ei la fel de diferită. Așadar, nu m-am gândit niciodată că vreau să fiu o inspirație pentru alți artiști, doar îmi place ceea ce fac... și, iate-ne, aici.

Interviu realizat de Ioana Țintea