Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Kovács Emőke, managerul Filarmonicii 'Dinu Lipatti' din Satu Mare

Publicat: vineri, 29 Septembrie 2023 , ora 9.30

În 28 septembrie 2023 s-a deschis ediția cu numărul 46 a Festivalului Internațional "Zilele Muzicale Sătmărene" organizat de Filarmonica de Stat "Dinu Lipatti" din Satu-Mare. Mai multe informații ne oferă violonista Kovács Emőke, managerul Filarmonicii din Satu Mare, într-un dialog purtat cu Ioana Țintea.

Doamnă Kovacs Emoke, a devenit o tradiție ca în preajma debutului stagiunii Filarmonicii din Satu Mare să fie organizat Festivalul Internațional "Zilele Muzicale Sătmărene", ajuns anul acesta la ediția cu numărul 46. În data de 28 septembrie s-a deschis seria de concerte. Ce ați pregătit publicului meloman de la Satu Mare?

Deși bugetele sunt mai restrânse și austeritatea ne bate la ușă, totuși am reușit să invităm pe scena artiști din țară și din străinătate, artiști tineri și de viitor care deja și-au făcut intrarea pe marile scene ale lumii. Prin concertele din această ediție a Festivalului sperăm să oferim publicului meloman o gamă variată de genuri muzicale. Iar ca o particularitate a acestei ediții a festivalului, muzica de cameră va ocupa un loc important mai ales prin prezența unor muzicieni tineri din țara noastră, muzicieni laureați ai concursurilor naționale și internaționale. Aici aș enumera pe Maria Marica, Cornelius Zirbo, Cadmiel Boțac, Christophe Alvarez, Eva Garet, Vlad Răceu, Ștefan Cazacu și, nu în ultimul rând, Cvartetul "Arcadia".

Nu vor lipsi concertele simfonice și nici cele inedite, care vor trece de la genul stand-up la concertul vocal al Corului de bărbați "Sf. Ifraim" din Budapesta. Iar închiderea festivalului o va face renumita violonistă Liza Ferschtman, cu Concertul de Piotr Ilici Ceaikovski, sub bagheta talentatului dirijor Farkas Robert.


În continuare, cum ați structurat programul stagiunii 2023-2024 a Filarmonicii din Satu Mare? Și dacă sunt noutăți, v-aș ruga să ni le dezvăluiți!

În stagiunea 2023-2024, ca și în celelalte stagiuni de altfel, concertele clasice ocupă locul principal în programul nostru, pe care încercăm să-l variem prezentând simfonii, uverturi, suite și concerte la un nivel cât mai elaborat, cu dirijori și soliști invitați de renume. De la Mozart, Beethoven, Brahms, Ceaikovski, până la Prokofiev, Șostakovici, Enescu și Bartok... sunt compozitorii noștri preferați.

Mai avem câteva proiecte pentru un public care rareori vine la concerte. Pentru acest segment de public pregătim concerte rock-simfonic, tangouri, seară de operă, de operetă, muzică din filme.

Foarte mare accent punem pe creșterea unui public tânăr. Pentru cei mici, anul acesta avem grijă să crească și să se dezvolte prin muzică. Pregătim 3 proiecte; primul o să aibă loc chiar săptămâna viitoare, "Carnavalul animalelor" de Camille Saint-Saens, iar în decembrie - "Vraja iernii", "Punguța cu doi bani". Sunt concerte interactive pentru diferite vârste, dedicate copiilor, în care au ocazia să cunoască lumea muzicii, a instrumentelor, atmosfera din sala de concerte.


Cine sunt artiștii invitați ce se vor alătura Orchestrei Filarmonicii de Stat "Dinu Lipatti" în această stagiune?

În acest an calendaristic nu putem să nu ne lăudăm. Cu ajutorul Consiliului Județean, am reușit să achiziționăm un pian de concert Steinway D. Așadar, în acest am avem câțiva invitați pianiști care vor concerta cu orchestra noastră - Horia Mihail, Eva Garet, Aurelia Vișovan, Stefan Arnold, Matei Varga. Dar mai avem și invitați violoniști - Răzvan Stoica, Alexandru Tomescu, Remus Azoiței, Lakatos Róbert. Printre dirijori - Tiberiu Soare, Mihnea Ignat, Anton Shaburov, Sergey Simakov. Dar și violonceliști ca Răzvan Suma.

Cu speranța unor seri muzicale de excepție și a unor săli pline, muzicienii și colectivul nostru, Filarmonica de Stat "Dinu Lipatti", vă așteaptă cu mult drag!

Interviu realizat de Ioana Țintea