Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul David Molard Soriano

Publicat: miercuri, 10 Mai 2023 , ora 9.45


Domnule David Molard Soriano, veți conduce pentru prima oară Orchestra de Cameră Radio în concert. Care sunt primele impresii după repetiție?

Foarte bune! Sunt foarte bucuros să îi cunosc pe membrii orchestrei și chiar am avut o repetiție frumoasă și productivă cu Simfonia „Jupiter" de Mozart. Sunt obișnuiți să cânte Mozart, frazează foarte ușor, iar stilul specific mozartian le este natural. Deci, repetiția a fost plăcută și am lucrat foarte bine împreună. Cred că vom realiza multe lucruri în această săptămână.


De altfel, programul pe care îl veți prezenta este integral mozartian. Ce loc ocupă creația compozitorului clasic în repertoriul dumneavoastră?

Ocupă un loc foarte bun și important în repertoriul meu. Nu interpretez Mozart foarte mult, dar pot spune că muzica sa este baza, mai ales în repertoriul german, dar și în general, pentru că Mozart a fost un geniu în privința ritmului, a melodiei și în ceea ce privește construcția interioară a frazelor, dar și în construcția acompaniamentului. Fiecare dintre aceste aspecte trebuie lucrat când studiezi o partitură de Mozart, iar eu consider creația sa baza pentru muzica de mai târziu, cum este cea a lui Beethoven, Haydn, Schumann, Brahms, Strauss și așa mai departe. Și chiar și în muzica franceză găsim influențele sale. Mozart este un geniu care a pus fundamentul a ceea ce a urmat după el, din punct de vedere muzical. Așa că, în repertoriul meu, creația mozartiană ocupă un loc semnificativ.


Ce mesaj ați dori să transmiteți publicului?

Mesajul meu este să veniți la concert pentru că veți asculta un program foarte interesant, Simfonia I, Concertul nr. 14 pentru pian și orchestră, iar apoi ultima sa simfonie, cea cu nr. 41, denumită „Jupiter". Acest program oferă o frumoasă trecere în revistă a întregii vieți a lui Mozart deoarece vom începe cu una dintre compozițiile sale din copilărie - Simfonia I, apoi Concertul nr. 14, scris pe la mijlocul vieții și vom încheia cu „Jupiter", una dintre lucrările compuse aproape de finalul vieții sale. Deci, cred că pentru public va fi un mod frumos de a experimenta diferitele stiluri și scriituri componistice utilizate de Mozart. De asemenea, este un concert cu program integral mozartian și va fi minunat: trebuie să veniți! Cu această orchestră va fi cu siguranță minunat!

Credit foto: Barcan Photography

Interviu realizat de Ana Sireteanu