Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Constantin Borodin

Publicat: marți, 9 Mai 2023 , ora 12.51

Constantin Borodin, miercuri, 10 mai, veți susține un concert dedicat Zilei Regalității pe scena Ateneului Român. Cu ce gânduri ați primit invitația de a participa la acest eveniment?

Am primit invitația din partea colegului și prietenului meu de la Camerata Regală, Radu Chișu, care m-a susținut și a rămas plăcut surprins în urma prestației mele din Concursul Enescu. Bineînțeles că am acceptat cu mare drag.


Propuneți publicului Concertul pentru violoncel și orchestră în si minor op. 104 de Antonin Dvorak, lucrare pe care ați interpretat-o în etapa finală a Concursului Internațional "George Enescu" - ediția 2022, unde ați câștigat Premiul a II-lea. Ce ne puteți spune despre această lucrare și ce sentimente vă leagă de ea?

Concertul este foarte reprezentativ în literatura universală a violoncelului și rezonez cu el. Este unul dintre concertele mele preferate. Cred că este cea mai cunoscută piesă pentru violoncel, reprezintă o capodoperă pentru violonceliști. Personal mă regăsesc foarte mult în această muzică, adică mi-e relativ ușor să o înțeleg, probabil că este muzică romantică și cumva, muzica romantică este mai accesibilă atât pentru melomani, cât și pentru muzicieni. Am putea spune că este chiar o simfonie concertantă, fiindcă și aranjamentul orchestral presupune grandoare și maiestuozitate.


Ați beneficiat de o bursă de trei ani din partea Fundației Principesa Margareta a României. Ce impact a avut obținerea acestei burse asupra carierei dumneavoastră?

A fost un impact imens, deoarece am fost sprijinit și cu ajutoare financiare pentru a-mi achiziționa acurș sau corzi, chiar și violoncel. Pe lângă asta am beneficiat și de mentorat cu mari artiști ai României, nu doar muzicieni, chiar și sculptori, actori etc.. A fost un mare ajutor și mulțumesc Fundației Principesa Margareta pentru sprijinul acordat. A însemnat mult și mi-a dat încredere și un ajutor pentru parcursul meu în carieră.


Cum decurge colaborarea cu dirijorul Horia Andreescu și aș vrea să vă întreb dacă v-ați mai întâlnit pe aceeași scenă în trecut?

Nu, nu m-am întâlnit decât în Orchestra Sinfonietta, acum mai mulți ani. Sunt convins că va fi o colaborare reușită și ne vom bucura cu toții, dirijor, orchestră și cu mine, desigur.

Interviu realizat de Sarah Natsis