Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Emil Pantelimon, manager al Corului Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin"

Publicat: luni, 27 Martie 2023 , ora 10.33


În acest an aniversar, cu totul special, pentru Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", iată că porniți într-un nou turneu dedicat Paștelui. Emil Pantelimon, discutăm nu numai în calitatea dumneavoastră de manager al ansamblului, ci și de regizor al spectacolelor ce se vor derula. Ce aduce nou această ediție a Turneului de Paști?

Săptămâna Patimilor este un spectacol care aduce energia ultimei săptămâni din viața Mântuitorului. Este, dacă vreți, o trecere de la bucuria Duminicii Floriilor, până la bucuria Învierii, prin toată acea monstruoasă Joi a Judecății și Răstignirii de vineri și, sigur, Învierea Mântuitorului. Este o poveste bazată exclusiv pe texte biblice. Am selectat texte din vreo 15 traduceri diferite ale Bibliei. Am căutat cele mai arhaice și apropiate de titlul original din ebraică. Și vocile lui Corneliu Ulici și Pavel Ulici fac o trecere foarte frumoasă cu acest decalog al ultimelor 7 zile din viața Mântuitorului. Este un spectacol în scenografia lui Vladimir Turturică, dirijat de Anna Ungureanu, dar și de Cezar Verlan în unele dintre concertele din țară; un spectacol care aduce foarte multă emoție, un spectacol care invită întreaga familie în sala de spectacol. Iar peste 150 de copii din corurile Cantus Mundi din toată țara vor participa la fiecare spectacol alături de Madrigal, în anumite momente speciale gândite de noi.


Programul muzical este alcătuit exclusiv din opusuri românești, muzică bizantină sau cuprinde și creații din repertoriul universal? Cum l-ați conceput?

Este foarte diversificat. Ca numitor comun este energia și spiritualitatea acestei perioade. De la Credo-ul lui Mozart din Missa în do minor K427 și până la prelucrările lui Marin Constantin pe Florilegiul bizantin ortodox non-canonic, trecem prin foarte multe tipuri de compozitori. Și aici pot să vă dau un mic detaliu. Pentru miercurea din Săptămâna Mare, am gândit un triptic în care prezentăm un Tatăl nostru în trei variante; o variantă de Christopher Tin într-un dialect african, o variantă de Bernardino Zanetti în latină și, evident, în varianta aranjament Dan Mihai Goia în limba română. E, practic, o paletă din care fiecare își alege cu ce se poate reprezenta mai bine atunci când e vorba despre singura rugăciune universală. Prezentăm, practic, trei stări specifice în care același lucru poate fi spus.

E interesant că, în felul acesta, Săptămâna Patimilor devine o galerie de tablouri în care publicul se va regăsi cu siguranță măcar într-unul din ele și va reuși să și-l asocieze, să-l asimileze și să îl ducă mai departe în ineriorul lui, să-l rostogolească, pentru a aduce ceea ce Madrigalul dorește tuturor - această liniște a pregătirii evenimentului mare al umanității, al Învierii Mântuitorului.


Așa cum nu poate exista Crăciun fără colindele Madrigalului, cred că nici Paștele nu poate fi celebrat așa cum se cuvine fără acest moment cu totul special al Săptămânii Patimilor și fără concertul Madrigalului. Vă mulțumim frumos, domnule Emil Pantelimon și evident că suntem alături de dumneavoastră în a prezenta informațiile referitoare la fiecare din aceste spectacole pe care le veți susține.

Vă mulțumim din suflet!

Interviu realizat de Monica Isăcescu