Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Laurențiu Constantin, managerul Ansamblului „Sempre”

Publicat: luni, 20 Martie 2023 , ora 13.45

La Sala "Auditorium" a MNAR va avea loc marți, 21 martie, un concert vocal-instrumental dedicat Zilei Muzicii Vechi, susținut de Ansamblul "Sempre".

 

Domnule Laurențiu Constantin, de ce ați ales creația vocal-instrumentală a compozitorului Georg Friedrich Händel pentru acest eveniment, având în vedere că 21 martie este ziua de naștere a lui Johann Sebastian Bach?

21 martie - ziua de naștere a lui Johann Sebastian Bach, precum spuneați, a fost aleasă pentru sărbătorirea Zilei Europene a Muzicii Vechi care, între timp, a devenit Ziua Muzicii Vechi, însă nu este neapărată nevoie să ne gândim la Bach. Noi am organizat una din primele noastre sărbătoriri, pe care am intitulat-o "Sempre Vivaldi", iar anul trecut, am avut "Baroque Unknown" - muzici ale celor mai necunoscuți compozitori ai barocului muzical european. Ziua e doar un prilej pentru a sărbători mai mult de un mileniu de muzică veche și de patrimoniu muzical în Europa.

Avem felurite proiecte de sertar cu Ansamblul "Sempre" și, din când în când, unul dintre ele se coace. Acum a venit rândul acestui program cu Händel.


Ce ne puteți spune despre programul muzical?

Programul se dorește a fi un fel de călătorie cu ghidaj prin lumea sunetelor, mai precis prin cea a muzicii lui Händel, un compozitor pe care e foarte greu, spre imposibil, să-l cuprinzi într-un concert. Este un compozitor absolut sclipitor, complet, care a abordat toate genurile muzicale - de la lucrări de mici dimensiuni, camerale, foarte intime, până la desfășurările operistice de mari dimensiuni.

Programul pe care îl propunem - construit în jurul concertelor pentru ansamblu mic de corzi și bas continuu - încearcă să ofere câte ceva din ceea ce înseamnă Händel, astfel încât cei care se află în sală să aibă o cât mai spumoasă percepție a creației sale.


Cum a luat naștere colaborarea dintre Ansamblul "Sempre" și soprana Cristina Vasilache?

Este o lume mică, în care toți muzicienii se cunosc mai mult sau mai puțin, iar noi ne aflăm în permanentă căutare de soliști vocali ce pot satisface imperativele muzicii vocale baroce, care nu este nicidecum la fel, și chiar nu seamănă deloc cu ceea ce înseamnă belcanto-ul italian, sau cu necesitățile și tehnica vocală specifică muzicii wagneriene.

Pe Cristina noi am descoperit-o ca urmare a unei întâlniri pe care a avut-o cu clavecinista Raluca Enea, fondatoare a Ansamblului "Sempre". Cristina Vasilache este o tipologie vocală potrivită pentru acest gen de muzică și deține o știință muzicală foarte bună. Pentru a interpreta această muzică nu e suficient să ai o voce foarte bună, ci trebuie să știi multă muzică, intonația, articulațiile și frazarea fiind mult mai importante decât concentrarea, poate puțin excesivă, pe care unii cântăreți o au pe ceea ce înseamnă tehnică vocală. Cristina avea toate aceste calități și avea și dorința de a merge pe această cărare.


Cum este primit de public un ansamblu de muzică veche și ce alte proiecte are în agenda sa Ansamblul "Sempre"?

Cu ceva ani în urmă, un ansamblu de muzică veche - în cazul de față, un ansamblu de muzică barocă - era privit ca ceva exotic, iar cu și mai muți ani în urmă, era privit ca un moft. De ce spun asta? Pentru că, spre exemplu, Johann Sebastian Bach nu a scris niciodată nimic pentru pian. Nu ne ocupăm de muzică pentru pian pentru că nu există o astfel de muzică în zona barocului. Multora li se părea insistența noastră de a face muzică barocă și muzică veche în general, doar pe copii după instrumentele pentru care au fost scrise acele partituri și doar în maniera în care au fost scrise, un moft. Între timp, s-au obișnuit cu această stare și acest fel de a face muzică - pe care noi o considerăm starea de normalitate - și au început să se apropie de înțelegerea și de simțirea acestei muzici. Sloganul festivalului nostru (Festivalul de Muzică Veche București) este un motto și un crez sub care se desfășoară toată activitatea noastră - "descoperă noutatea muzicii vechi".

Muzica aceasta de care ne ocupăm nu are a face deloc cu arheologia muzicală, ci are de-a face cu prospețimea descoperirii. Dacă peste 30, 40 sau 50 de ani nu sunt deloc sigur că hiturile vedetelor pop din ziua de astăzi vor mai fi cântate, pot să fiu sigur că muzica barocă și creația lui Bach va fi cântată și peste 300 de ani, așa cum o cântăm noi astăzi, la 300 de ani după ce a fost scrisă.

Interviu realizat de Ana Sireteanu