Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Daria Tudor

Publicat: marți, 7 Februarie 2023 , ora 9.51

"Violin in Love" este titlul recitalului propus de violonistul Valentin Șerban alături de pianista Daria Tudor. Îi veți putea audia la Sala Radio în data de 12 februarie, începând cu ora 18:00. Mai multe detalii aflăm de la tânăra pianistă într-un interviu oferit Ioanei Țintea.

Daria Tudor, în data de 12 februarie veți susține un recital alături de violonistul Valentin Șerban. Cu ce gânduri reveniți pe scena Sălii Radio?

Cu mare bucurie revin pe scena Sălii Radio. De data aceasta voi fi pentru prima dată alături de Valentin Șerban, o colaborare pe care amândoi cred că ne-am dorit-o demult și iată că se întâmplă acum, cu un repertoriu pe care abia așteptăm să vi-l prezentăm.


Evenimentul este intitulat Violin in Love. Cum se reflectă titlul ales în programul pe care îl veți prezenta publicului?

Noi avem în planurile de viitor înregistrarea unui disc. Pe acest disc vor fi lucrări de Robert Schumann, Clara Schumann și Johannes Brahms. Repertoriul planificat pentru disc fiind puțin mai lung decât ceea ce permite un concert live, Brahms nu se mai află în programul nostru, ci se află Beethoven, dar asta nu înseamnă că Violin in Love nu este reflectat în programul pe care-l veți auzi pe 12 februarie, asta pentru că Robert Schumann și Clara Schumann, așa cum le spune și numele, iubirea dintre ei este de necontestat, iar Beethoven pentru mine, Sonata a IV-a este o lucrare extrem de specială, este una din lucrările timpurii și una din primele sonate de vioară care i-au fost apreciate. Este mult mai scurtă, însă partea a doua este de o delicatețe ieșită din comun, este de o puritate aproape mozartiană, o lucrare care reflectă iubirea, mai mult decât oricare alta. Este naiv, copilăresc și autentic.


Sonata a II-a pentru vioară și pian în re minor de Robert Schumann este scrisă doar cu câțiva ani înainte de moartea sa, într-o perioadă sensibilă din punct de vedere emoțional. Cum este oglindită această trăire în scriitura pianistică?

Este greu să vorbesc despre Robert Schumann. Mă bucur însă foarte mult că propunerea de a cânta această lucrare a venit din partea lui Vali, pentru că, pentru mine, Schumann a fost compozitorul pe care mi l-am dorit tot timpul și care a fost aproape interzis, pentru că întotdeauna mi-a fost frică. Schumann este un compozitor unic, este un pianist și scrie pianistic și m-am bucurat să aud de la Valentin că el vede în scriitura lui pentru vioară, ceva cantabil, ceva aproape de belcanto. Sonata, un opus târziu, nu ultimul, dar un opus foarte târziu reflectă dubla personalitate, cu Florestan și Eusebius, personajele interioare pe care le știm cu toții ale lui Robert Schumann. Este un tumult aproape bolnăvicios de emoții, cu momente pure, de o delicatețe până la lacrimi.


Recitalul de la Sala Radio se desfășoară sub egida Moștenitorii României Muzicale și este primul eveniment realizat în coproducție cu ARTEXIM, marcând astfel deschiderea seriei de proiecte dedicate tinerilor muzicieni români, laureați ai Concursului Internațional "George Enescu". Din perspectiva dumneavoastră, ca semifinalistă a Concursului "George Enescu", cum vedeți implicarea ARTEXIM în cadrul proiectului "Moștenitorii României Muzicale"?

Pentru mine, în sine, proiectul Moștenitorii României Muzicale este o onoare și este o bucurie că nouă, tinerilor, ni se deschis astfel de uși, cu cât mai multe astfel de oportunități și cu cât mai mulți oameni care susțin asta, cu atât mai mare bucuria noastră. Așa că nu pot decât să mulțumesc și ARTEXIM și Radio România Muzical și proiectului Moștenitorii României Muzicale pentru ceea ce se întâmplă de câțiva ani buni și sperăm noi cei tineri, să se întâmple în continuare pe scena Sălii Radio și nu numai, peste tot în țară.


Interviu realizat de Ioana Țintea