Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Andrei Stănculescu

Publicat: luni, 16 Ianuarie 2023 , ora 8.55

Astăzi, 16 ianuarie, la Palatul "Tinerimea Română", începând cu ora 17:00, Corul de Cameră "Preludiu" al Centrului Național de Artă "Tinerimea Română", va susține un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale. Mai multe detalii aflăm de la dirijorul Andrei Stănculescu, într-un interviu oferit Ioanei Țintea.

Andrei Stănculescu, Corul de Cameră Preludiu va marca Ziua Culturii Naționale cu un concert ce se va desfășura în data de 16 ianuarie la Palatul Tinerimea Română. Cum se reflectă semnificația momentului în repertoriul ales?

Am ales să prezentăm pagini reprezentative inspirate de opera poetului Mihai Eminescu, dar și muzică românească de sorginte folclorică din creația marilor compozitori precum Paul Constantinescu, Vasile Popovici, dar și compozitorii contemporani cu noi și anume Adrian Pop și Valentin Gruescu. Este vorba despre cele Patru madrigale pe versuri de Mihai Eminescu ale lui Paul Constantinescu, lucrări foarte cunoscute precum Sara pe deal. Din creația lui Adrian Pop, celebra Colindă de pricină sau Vine hulpe, după cum este ea știută și din creația lui Valentin Gruescu, o lucrare pe care noi am interpertat-o și în concertul de Crăciun de la Ateneu, dar care se potrivește foarte bine și contextului actual și anume Vis legănat. La pian o să fie Adrian Chitic.


În opinia dumneavoastră, încă sunt versurile lui Eminescu un izvor de inspirație pentru inspirația corală contemporană?

Cu siguranță. Mulți, după cum bine știți, noi dirijorii suntem în aceeași grupă cu compozitorii și muzicologii la Conservator și mi-amintesc de colegii mei care încercau să scrie pentru cor își căutau inspirația în poezia lui Eminescu. Deci, iată că și pentru compozitorii de astăzi, cel puțin atunci când se îndreaptă către muzica corală, printre primele izvoare de inspirație îl aleg pe Eminescu.


În final, v-aș ruga să ne oferiți câteva dintre cele mai importante repere ale activității Corului Preludiu pentru 2023.

Sunt foarte multe proiecte pe care le pregătim. N-aș vrea să devoalez chiar tot anul 2023, dar vă pot da câteva exemple. În martie pregătim un concert dedicat compozițiilor lui Josquin des Prés. Îl vom avea invitat pe prof.univ. Diego Fratelli de la Conservatorio della Svizzera italiana, care este printre puținii specialiști din muzica Renașterii din Europa. Va veni să lucreze cu Corul Preludiu. Vom avea acest concert la Catedrala Sfântul Iosif. Un alt eveniment interesant cred că este continuarea proiectului Preludiu Interbelic, fiindcă anul trecut am avut un concert cu aranjamentele lui Ioan Dobrinescu pe muzică interbelică adaptată coral, iar anul acesta vrem să continuăm proiectul într-un alt context pe care umrează să-l prezentăm publicului larg. Desigur avem și alte proiecte în minte, dar aș vrea să ajungem la momentul acela să vă spun mai multe, fiindcă fiecare dintre ele o descriere amplă.


Interviu realizat de Ioana Țintea