Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Daniel Jinga, director general al Operei Naționale București

Publicat: marți, 10 Ianuarie 2023 , ora 16.02

Tenorul Rolando Villazon revine în România, de această dată pentru o primă colaborare cu Opera bucureșteană. Celebrul artist mexican va evolua în două reprezentații ale spectacolului "Lucia di Lammermoor" de Gaetano Donizetti ce vor avea loc joi, 12 și sâmbătă, 14 ianuarie. Iar marți, 17 ianuarie, Opera Națională București dă startul unei serii de conferințe lunare.

Mai multe detalii despre evenimentele instituției aflăm de laDaniel Jinga, director general al Operei Naționale București:

Un invitat de marcă, în această săptămână, pe scena Operei bucureștene: tenorul Rolando Villazon va interpreta rolul Edgardo în spectacolul "Lucia di Lammermoor", urmând să evolueze în două reprezentații ale acestui titlu. Celebrul artist mexican a mai fost prezent la București, în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu", iar acum vom avea ocazia să-l urmărim într-un spectacol de operă. Te rog să ne detaliezi despre această primă colaborare a Operei Naționale București cu starul liric.

Această primă colaborare se datorează sfatului bun pe care l-am primit de la Ioan Holender. De fapt, domnia sa este consilierul nostru de onoare de foarte mulți ani la Opera Națională din București, cred că de vreo 15 ani și m-a sunat într-o zi și mi-a spus "cred că ar fi o foarte bună idee să-l inviți să facă acest rol la voi, mai întâi, pentru că eu am certitudinea că el va face un rol foarte bun apoi, la nivel internațional". Opera Națională București este un prim loc în care Villazon vine să cânte acest rol și pentru noi este ocazia de a avea un superstar de operă, așa cum încercăm să facem de fiecare dată - încercăm să aducem în fața publicului iubitor asemenea personalități ale operei mondiale, pentru că asta ne face bine. Eu consider că este și curativ, nu este un act de snobism, este un mod în care noi ne ținem updatați și ne ținem în legătură cu această lume superbă a operei la nivel internațional.

Am remarcat că marți, 17 ianuarie, va demara o serie de conferințe ce vor avea loc la Opera Națională București. Cum s-a născut acest proiect și care este structura lui?

Proiectul s-a născut din dorința noastră de a transforma Opera într-un spațiu de cultură, nu o instituție de spectacole, așa cum ea, în mod nefericit este numită acum. Opera ca gen este un act de cultură. Ce se întâmplă pe scena Operei întotdeauna este un act de cultură și bineînțeles, încercăm să ne educăm publicul în sensul ăsta. Încercăm să ne educăm și colectivul în sensul ăsta. Când vorbim despre spectacol, paleta este mult mai largă. Putem să vorbim despre entertainment, putem să vorbim despre divertisment sau putem să vorbim despre cultură, care înseamnă mai mult decât divertisment - înseamnă învățăminte de viață, înseamnă educație, înseamnă o anumită stare spirituală superioară. Și atunci am folosit acest "cârlig" al conferințelor sau urmează să-l folosim pentru a spune că scena Operei Naționale este întotdeauna un spațiu de cultură și cu atât mai mult, în momentul în care realizăm aceste conferințe. Primul nostru invitat va fi filozoful și logicianul Mircea Dumitru, care este vicepreședintele Academiei Române. A fost la origine muzician, a studiat 12 ani vioara. Aceasta înseamnă că debutăm cu o personalitate complexă, care are foarte mare legătură cu muzica și filozofia în același timp. Este exact ceea ce ne dorim. Accesul publicului, nu numai că este permis, dar este și dorit. Noi vindem bilete, cu un preț redus.

Opera „Doamna cu cățelul” de Livia Teodorescu-Ciocănea va avea parte de o a doua reprezentație în luna februarie. Va fi tot în formă de concert precum la premiera absolută din luna mai a anului trecut?

Da, va fi în formă de concert, dar cu didascaliile rostite în același fel în care s-a făcut primul spectacol.  Ne dorim să o punem și sub formă de spectacol, numai că ea trece acum printr-un proces de cristalizare muzicală, pentru că e muzică contemporană. Am decis să o lăsăm să se nască în mod firesc. O programăm și îi facem și loc pe scenă curând, în momentul în care ea este pregătită, e coaptă din punct de vedere muzical și structural.

Calendarul public al stagiunii este disponibil doar pentru primele două luni ale anului. Ce ne poți divulga legat de premierele și momentele inedite ce urmează să aibă loc până la finalul stagiunii curente?

Voi divulga, în primul rând, că vom avea o premieră nouă de Oedipe, în cadrul Festivalului Enescu, sub bagheta maestrului Tiberiu Soare, în regia lui Stefano Poda. Este un eveniment pe care îl așteptăm cu foarte mare bucurie și interes, pentru că, după cum știm, Oedipe este un titlu ce nu trebuie să lipsească din repertoriul Operei Naționale; el lipsește de ceva timp și cred că este momentul foarte potrivit să fie programat pentru prima dată în cadrul Festivalului Enescu, după ceva ani în care el a lipsit din repertoriul Operei Naționale. Am ținut foarte mult să reintroducem într-un mod cât mai strălucit acest titlu în repertoriul nostru.

Apoi, o altă premieră este cea a operei Nunta lui Figaro, o coproducție cu Opera din Tel Aviv. Toată echipa va veni de acolo, de la regizor până la scenograf și maestru de lumini. Dirijor va fi Ethan Schmeisser, directorul nostru muzical, care este în egală măsură cetățean israelian și cetățean român. Premiera va avea loc în deschiderea Bucharest Opera Festival, pe care l-am organizat anul trecut și anul acesta îl vom organiza din nou. Va ajunge la a doua ediție. Sperăm să prindă cât mai multe ediții.

Discutăm în continuare cu regizorul Tompa Gabor pentru o premieră care va avea loc în luna mai; vom adăuga astfel încă un mare regizor panteonului nostru de regizori pe care îi putem vedea la Opera Națională București, începând cu Alexandru Tocilescu, continuând cu Andrei Șerban, Silviu Purcărete și mulți alții.

Apoi e vorba despre musicalul Fantoma de la operă, în regia lui Răzvan Dincă. Este în momentul acesta pe ultima sută de metri ca organizare. Cu siguranță publicul așteaptă acest musical. Sunt întrebat ce se întâmplă cu acest musical pe care noi l-am anunțat pentru luna decembrie (n.r. 2022). Într-adevăr, el se va face în prima parte a acestui an și vom anunța data la momentul oportun.

Vă mulțumim că vă interesați de spectacolele noastre și că duceți mai departe către public mesajul nostru!

Interviu realizat de Florica Jalbă