Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ciprian Țuțu, dirijorul Corului Academic Radio

Publicat: joi, 15 Decembrie 2022 , ora 14.55

Corul Academic Radio va susține joi, 15 decembrie 2022, tradiționalul său Concert de Crăciun.

Domnule Ciprian Țuțu, cum se conturează programului concertului de Crăciun?

Anul acesta avem un moment special în cadrul concertului de Crăciun. În primul rând ne bucurăm să revenim cu un program dedicat sărbătorilor după cei doi ani de pandemie, în care nici noi și nici cei care ne ascultă nu ne-am putut bucura de colindele și cântecele de Crăciun. Așadar, în acest concert am conturat repertoriul în trei direcții. Prima dintre ele este o selecție din marele repertoriu vocal simfonic. Avem câteva numere din Oratoriul Messiah de Handel și din Oratoriul de Crăciun de Bach, apoi din bogata literatură de gen, să spunem a muzicii corale românești, am selectat diverse titluri. Avem și lucrări în primă audiție. Aici pot menționa cele două lucrări aranjate de Ioan Dobrinescu pentru această ocazie. De asemenea, primul madrigal cu tematică de iarnă din istoria muzicii românești - Ziua ninge de Gheorghe Dima, compozitor brașovean. De asemenea, l-am inclus în repertoriu pe Tudor Jarda cu La casa di peste drum, pentru a onora centenarul Tudor Jarda, pe care îl sărbătorim în acest an. Iar o a treia direcție a acestui program vizează câteva titluri din repertoriul internațional al cântecelor de Crăciun, iar aici pot menționa Deck the hall, Silent night sau Jingle bells.


Ce ne puteți spune despre soliști?

De această dată, nu avem o paletă foarte consistentă de soliști, dar sunt câțiva soliști speciali. O avem pe altista Elena Postelnicu, dar cel mai emoționant moment, cred eu, va fi cel al piesei scrise de Ioan Dobrinescu - Ninge, ninge - o lucrare la care i-am invitat ca soliști pe tatăl și pe fiul, Florian și Cristian Paraschiv. Cu acest moment vrem totodată să aducem un tribut și o mulțumire pentru cei peste 40 de ani petrecuți de Florian Paraschiv ca membru în acest ansamblu, iar acest moment solistic să fie o despărțire plină de emoție și căldură, să aibă  atât susținerea colegilor, cât și a publicului ascultător.


Cum credeți că va primi publicul acest repertoriu?

Sunt convins că așa cum se întâmplă de fiecare dată, mai ales că au fost doi ani în care concertele de Crăciun, au putut fi urmărite eventual înregistrate sau online, cred că lumea așteaptă cu sufletul la gură să audă din nou și să se bucure aceste piese. ă se pregătească pentru sărbători, să se încarce de emoția sărbătorilor, a mesajelor legate de nașterea Mântuitorului nostru, ascultând colinde pe viu, în sala de concert. Sunt convins că aceste eveniment va fi primit foarte bine și publicul va fi, sper eu, foarte numeros la acest concert.


Ce urmează special în agenda Corului în primele luni ale anului următor?

În partea a doua a stagiunii propunem publicului ascultător o serie de titluri vocal simfonice, cum ar fi opera în concert Cosi fan tutte, iar în perioada pascală sperăm să putem cânta Requiemul de Verdi. Pregătim, de asemenea, un concert de coruri din opere sub bagheta maestrului Crescenzi. Ne dorim ca în fiecare ediție a Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi să participăm cu un titlu inedit de muzică de sfârșit de secol XX sau secol XXI, dar totodată avem în vedere și două proiecte în direcția a capella, unul dintre ele vizează un concert cu muzică de film în primăvară, despre care vom dezvălui mai multe detalii la momentul oportun. Nu în ultimul rând, sper să reușim să ducem la bun sfârșit și proiectul pe care l-am gândit încă din vara acestui an când am vorbit cu maestrul Groza de la Cluj; este vorba de o colaborare într-un program a capella la final de stagiune. Sper din suflet ca acest proiect să reușească.


Interviu realizat de Ana Sireteanu