Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cornel Groza

Publicat: vineri, 25 Noiembrie 2022 , ora 9.42

Astăzi, de la ora 19.00, la Colegiul Academic din Cluj Napoca va avea loc concertul ce va celebra o jumătate de secol de existență a Corului Filarmonicii de Stat Transilvania din oraș. Aflăm amănunte despre ansamblu și despre concertul aniversar, de la dirijorul corului, Cornel Groza.

 

 

Domnule Cornel Groza, conduceți de 36 de ani Corul Filarmonicii Transilvania. Ce au însemnat acești ani pentru cariera dumneavoastră?

Jumătate din viața mea am stat în fața acestui cor minunat pe care l-am moștenit de la predecesorii mei Dorin Pop și Florentin Mihăescu. Ce a însemnat? A însemnat, înainte de toate, o obligație uriașă care a picat pe umerii mei la o vârstă relativ fragedă pentru postura în care am ajuns atunci. A însemnat muncă foarte multă, a însemnat foarte multă experiență acumulată și multe satisfacții.


Dacă ar fi să caracterizați, în câteva cuvinte, ansamblul, care considerați că sunt cele mai importante calități ale corului pe care-l conduceți?

Corul are multe calități. N-aș putea releva una sau alta. E recunoscut ca având o capacitate artistică deosebită, este extrem de maleabil, are un acordaj foarte bun, are omogenitate vocală, este foarte flexibil, este foarte receptiv la indicațiile colaboratorilor - și noi avem foarte mulți colaboratări, se schimbă dirijorii mereu. În același glas, toți relevă faptul că formația noastră este foarte receptivă și se poate lucra foarte bine cu ea.


De-a lungul anilor, corul a avut numeroase prezențe în festivaluri precum cel de la Lucerna sau Pezaro și pe scene internaționale precum Tel Aviv, Napoli... Cum s-au simțit aceste colaborări pe scene de prestigiu în evoluția ulterioară a corului?

O prezență într-un mare festival, înainte de toate, te mobilizează exemplar. Faptul că am muncit mult mai intens la pregătirea acestor spectacole care au fost de înaltă ținută... și vreau să remarc faptul că au fost extraordinar de bine primite și-mi amintesc cu plăcere de Tonhalle - Zürich sau Tel Aviv, unde au fost ovații minute în șir la adresa corului nostru... Munca intensă pe care am depus-o în pregătirea acelor spectacole s-a regăsit ulterior în activitatea noastră pentru că rămâne. Tot ce s-a creat, tot ce s-a acumulat pozitiv și calitativ a rămas în continuare. Corul este la o ținută artistică înaltă.


În încheiere, vă rog să ne spuneți cum este construit programul din această seară aniversară? Ce ați pregătit pentru spectatorii dumneavoastră?

Aș spune... de toate pentru toți. Adică, am dorit să arătăm publicului fața noastră academică înainte de toate și am alcătuit o primă parte de program în care vom parcurge repertoriul de la Renaștere până în zilele noastre. O altă parte, mai relaxantă, în care predomină prelucrările de folclor, dar și două piese din literatura corală americană. Iar în partea a treia, la dorința colegilor mei din cor, am introdus și niște piese recunoscute din muzica pop-rock.

Interviu realizat de Norela Liviana Costea