Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Liliana Țuroiu, directorul ICR Bruxelles

Publicat: joi, 24 Noiembrie 2022 , ora 10.26

 În 30 noiembrie, ICR Bruxelles organizează, la inițiativa Radio România Muzical, sub egida celor trei reprezentanțe diplomatice românești din capitala Belgiei, un concert cameral-eveniment, cu ocazia Zilei naționale a României. La Muzeul instrumentelor muzicale din Bruxelles, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Andrei Ioniță și pianista Daria Tudor vor interpreta lucrări de George Enescu și Ludwig van Beethoven. Concertul poate fi urmărit în direct, începând cu ora 15.00 a României, pe contul facebook Radio România Muzical. Același eveniment este programat și la București, la Sala Radio, pe 18 decembrie.

Vreau să vă întreb în primul rând, care credeți că este importanța organizării acestui concert, cu ocazia Zilei României, în inima Europei, la Bruxelles, alături de Radio România Muzical?

Este o mare bucurie să vorbesc despre acest eveniment pe care echipa ICR Bruxelles, alături de misiunile diplomatice ale României din Belgia îl organizează, așa cum spuneați, în inima Europei și mi-aș permite să spun că în contextul anului european al tineretului, acest eveniment este mai mult decât oportun. După cum știți, Comisia Europeană a declarat anul 2022 drept anul european al tineretului și s-au organizat mai multe evenimente în acest context, la Bruxelles, la Strasbourg, în capitalele țărilor membre UE. Unul dintre aceste evenimente este, de exemplu, Level Up! Accelerating Change și a fost organizat în perioada 28-29 noiembrie, chiar la Bruxelles. De ce menționez acest eveniment? A reunit peste 1200 de tineri din toate țările membre și a oferit un spațiu pentru aceștia, în sensul contribuției tinerilor la accelerarea schimbării. Ca să răspund pe scurt la întrebare, Europa are nevoie de viziunea, creativitatea, dar și de angajamentul și de participarea tinerilor pentru a construi un viitor, inclusiv mai ecologic și cu siguranță, digital. Iată de ce între foarte multele aș spune posibilități de a promova creativitatea românească, cultura română cu ocazia Zilei Naționale a României, echipa ICR Bruxelles a ales un recital cameral extraordinar la care vor participa trei tineri muzicieni români, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Andrei Ioniță și pianista Daria Tudor.


Aș vrea să vă întreb. Are muzica clasică un rol special în dialogul acesta european? Simțiți lucrul acesta de la Bruxelles?

Cu siguranță și aș vrea să profit de această ocazie și să subliniez colaborările cu Radio România și cu Radio România Muzical, iată, acest proiect care poartă, nu întâmplător numele Moștenitorii României Muzicale. Este o continuare a colaborării ICR Bruxelles cu Radio România Muzical. Este un proiect propus de această instituție remarcabilă, invitată de multe ori în cadrul unor festivaluri europene. De ce? Pentru că nu doar în cadrul colaborărilor noastre, ci în cadrul unor mari festivaluri de aici din inima Europei sau de la Luxemburg și aș menționa cu prisosință Klarafestival, care anul acesta a fost deschis de Orchestra Națională a Belgiei sub bagheta dirijorului român Cristian Măcelaru, la Bruxelles. Iată, sunt evenimente de diplomație culturală la cel mai înalt nivel și evident, vocea creatorilor români, vocea instituțiilor culturale din România este cu siguranță nu doar auzită, ci foarte apreciată aici, în inima Europei. Stau mărturie, nu doar prezențele românești, așa cum am menționat evident, cu mare bucurie, prezența lui Cristian Măcelaru, dar și premiile obținute de compozitori români în perioada recentă în cadrul acestor festivaluri de muzică clasică.


Ați ales ca loc de desfășurare pentru acest veritabil eveniment, Muzeul Instrumentelor Muzicale din Bruxelles. Povestiți-ne mai mult despre acest lucru.

Trebuie să vă spun cu mare bucurie că este al doilea eveniment acceptat la nivelul bordului, acestei prestigioase instituții, o instituție emblematică pentru Bruxelles și pentru întreaga Belgie, pe care echipa ICR Bruxelles l-a propus. De ce spun cu mare bucurie, pentru că este destul de dificil, este un proces complex pentru aprobarea organizării unui astfel de eveniment muzical, în cadrul frumoasei săli de concerte pe care acest Muzeu al Instrumentelor Muzicale din Bruxelles o are. Mă bucur foarte tare că alături de partenerii din România și partenerii din spațiul de referință de aici din Belgia, dar și din Olanda și Luxemburg și-au anunțat prezența mai mulți parteneri ai noștri din spațiul Benelux, unii dintre ei să descopere, cu ocazia acestui concert, nu doar talentul extraordinar al acestor tineri muzicieni, dar și, așa cum spuneați și dumneavoastră, Muzeu Instrumentelor Muzicale din Bruxelles. Nu numai că se află în inima Bruxelles-ului, la doi pași de Palatul Artelor Frumoase Bozar, nu doar că este o clădire de patrimoniu, emblematică. Ne onorează faptul că este și un partener al ICR Bruxelles care, în mod excepțional cred că, mai ales datorită prestigiului numelor tinerilor muzicieni români a acceptată, iată, o a doua colaborare în anul 2022, cu ocazia Zilei Naționale a României. Sunt convinsă că va fi un eveniment remarcabil și că va rămâne în mințile și în sufletele celor care vor participa la acest eveniment și vă mulțumesc și eu pentru posibilitatea de a promova, împreună cu dumneavoastră ca parteneri acest eveniment pe care îl așteptăm cu mare bucurie.


Interviu realizat de Cristina Comandașu