Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu coregraful Oleg Danovski jr.

Publicat: marți, 15 Noiembrie 2022 , ora 8.59

Sâmbătă, 19 noiembrie 2022, la Opera Națională București va avea loc o nouă premieră a spectacolului "Lacul lebedelor" de Piotr Ilici Ceaikovski realizat în regia și coregrafia semnate de Oleg Danovski. Adaptarea și punerea în scenă a producției îi aparțin lui Oleg Danovski jr., scenografa Viorica Petrovici a creat designul costumelor, iar scenograful Adrian Damian a realizat decorurile.

Mai multe detalii aflăm de la coregraful Oleg Danovski jr.:


Domnule Oleg Danovski jr., ați revenit la Opera Națională București pentru a readuce în repertoriul instituției spectacolul
"Lacul lebedelor", realizat în regia și coregrafia semnate de Oleg Danovski. Iubitorii baletului își aduc aminte de producția creată de tatăl dumneavoastră, spectacol care a fost programat timp de cinci decenii, începând din 1957, așa că sunt curioasă să aflu cum va fi de această dată? Știu că dumneavoastră semnați nu doar o punere în scenă, ci și o adaptare a fostei producții.

Da. Am încercat să readuc și să respect în totalitate conceptul regizoral și bineînțeles că și coregrafia. Pot să vă spun că au fost mai multe variante făcute de tatăl meu de-a lungul vieții sale. Am încercat să-l respect, utilizând mijloace moderne, pentru că azi nu se mai dictează, ci se proiectează. O să profit de ocazia să-mi cer scuze față de acei cunoscători care au prins și varianta inițială. Eu am încercat să respect cât se poate de mult. Din păcate, am avut un scenograf care dorea să-și impună propria sa concepție, probabil videoproiecția va da nota de respect a conceptului regizoral în care ne vom găsi. Voi mulțumi și colectivului, atât primilor soliști, cât și colectivului Operei Române care s-a comportat exemplar pentru acest timp atât de scurt, pentru că noi lucrăm de mai puțin de două luni acest balet și sigur, timpul este foarte scurt. De exemplu, în comparație cu Spărgătorul pe care l-am pus acum câțiva ani, în aceeași perioadă de timp, aici ne confruntăm cu patru acte, nu cu două acte, deci o durată dublă. Sperăm să ieșim la lumină și să fie totul bine. Sigur că viitorul va confirma. Pentru mine, vreau să vă spun că acest spectacol nu este doar un simplu spectacol, implicațiile sunt mult mai profunde, atât din punct de vedere al importanței sale în lumea baletului, pentru că este considerat baletul baletelor, și bineînțeles vizavi de tatăl meu, căci sigur că pentru mine este foarte important ca din nou să fie reprezentat pe scena operei din București. Costumele, tot așa, totul e făcut din scurt, dar la costume sunt mici corecturi, pe care sper să le implementez până la premieră. Sunt bine.


Repetițiile se desfășoară avându-l la conducere pe dirijorul Iurie Florea.

Da, de acolo vin, s-a terminat primul șnur.


Câte distribuții solistice pregătiți și cine sunt prim-balerinii?

Teoretic sunt trei distribuții. Cristina Dijmaru și cu Bogdan Cănilă, ei vor fi la premieră. Mai este și Rin Okuno cu Robert Enache și mai este și Ada Gonzales cu Valentin Stoica.


Vechea producție a rezistat, cu unele modificări, timp de cinci decenii pe scena operei bucureștene. Cât timp anticipați că va dura aceasta?

Ea era considerată și încă este considerată ca fiind cea mai bună producție de "Lacul lebedelor" pe plan mondial. Mi-aș fi dorit, dacă puteam să-mi pun în pagină tot ceea ce aveam mental, să ajungem la nivelul de "wow"... în traducere onomatopeică. Oricum, vom fi la un nivel bun. Sunt convins că va rămâne o perioadă bună de timp, mai ales că atâta vreme cât vrem să păstrăm povestea din Lacul lebedelor, e greu de contrazis. Sigur, depinde și de spectatori, la modul în care vor primi acest spectacol, va depinde și de direcția operei din acea vreme, în funcție de cum își vor construi politica repertorială, deci sunt mai multe necunoscute în ecuație.


Știu că primele trei spectacole sunt deja sold-out.

Sunt sold-out. Dacă va urmări traiectoria Spărgătorului, care și el este sold-out de la premieră încoace, se confruntă cu aceeași situație, sperăm să continuăm tradiția și cu "Lacul lebedelor", care sigur, dacă Spărgătorul este un spectacol de sezon, "Lacul lebedelor" oricând poate fi reprezentat.

Interviu realizat de Florica Jalbă