Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu muzicologul Cristina Sârbu

Publicat: vineri, 28 Octombrie 2022 , ora 9.01

Duminică, 30 octombrie, începând cu ora 11.00 artiști ai Filarmonicii "George Enescu" vor susține un recital intitulat "Dimineți cu Schubert". Muzicologul Cristina Sârbu ne oferă mai multe detalii într-un interviu acordat colegei noastre, Ioana Țintea.

Doamnă Cristina Sârbu, în data de 30 octombrie, artiștii Filarmonicii "George Enescu" se prezintă publicului într-un recital dedicat creației lui Franz Schubert. V-aș ruga să ne oferiți mai multe detalii.

Supra-titlul acestui recital este "Muzica pe înțelesul tuturor". Noua direcțiune a Filarmonicii "George Enescu", domnul Marin Cazacu, dorește să începem proiecte de educație și de popularizare a muzicii, mai mult decât s-a făcut până acum. Sigur, "Clasic e fantastic" este susținut de filarmonică de 13 ani, dar este destinat mai mult vârstelor mici, 7+. Domnul Cazacu a dorit să oferim publicului programe pentru vârste mai mari, de la +12, programe, practic, de popularizare a muzicii simfonice. De aceea, acest nou proiect se numește "Muzica pe înțelesul tuturor".

Sigur, artiștii filarmonicii doresc să se prezinte, ei vor susține aceste programe și vor fi cei mai buni dintre cei buni și, desigur, interpretările vor fi de referință. Subliniez, "Muzica pe înțelesul tuturor" - un demers ce se dorește de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

Va fi o serie de concerte care se numește "Dimineți cu..." și vor fi dimineți cu Schubert, dimineți cu Beethoven, dimineți cu Corul Filarmonicii, dimineți cu... nume mari, nume frumoase și, bineînțeles, capodopere.

Am început cu "Dimineți cu Schubert". Vom combina lieduri de Schubert, și aici îl avem pe tânărul Ștefan Lamatic, cu cvintetul Păstrăvul, care are o parte inspirată din acest lied.

Toate aceste concerte vor avea parte de prezentări ale colegilor mei de la secretariatul muzical, care vor găsi limbajul și vocabularul potrivite ca să aducă informații pe înțelesul tuturor, care să deschidă o altă cale de acces către muzica clasică.

În acest recital cu Păstrăvul, aplaud prezența pianistului concertist Andrei Licareț, care va evolua într-un recital cameral alături de Radu Chișu - vioară, Iulia Goiană - violă, Mădălina Fara - violoncel, Vlad Silaev - contrabas.

Și, dacă-mi dați voie să anunț și următoarea "Dimineață cu...", care va fi dimineață cu Beethoven și va avea loc duminică, 20 noiembrie, tot la ora 11.00, când vom avea doar program Beethoven interpretat, iarăși, de câțiva dintre membrii de marcă ale orchestrei noastre: Natalia Pancec - vioară, Tania Zâmbreanu - vioară, Eugen Bogdan Popa - violoncel. La pian, întotdeauna vom avea invitați pianiști ca Adriana Toacsen și Clementina Ristea Ciucu și... un cvartet alcătuit din membri ai filarmonicii, Cvartetul Virtuoso (Viorel Buștean - vioara I, Monica Buștean - vioara a II-a, Florin Matei - violă și Alexandru Duțulescu - violoncel). Sonata Primăverii, Trio cu pian și un Cvartet de coarde sunt incluse în programul acestei dimineți cu Beethoven.


Cum vedeți importanța implicării artiștilor filarmonicii în noua serie derulată de instituție?

Artiștii filarmonicii sunt, sigur, conștienți că trebuie să facă din ce în ce mai mult pentru a-și asigura publicul de mâine.

Interviu realizat de Ioana Țintea