Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Nicolae Moldoveanu

Publicat: miercuri, 19 Octombrie 2022 , ora 9.45

Vineri, 21 octombrie, de la ora 19.00, stagiunea Radio continuă cu un concert vocal simfonic sub conducerea dirijorului Nicolae Moldoveanu. Mai multe detalii aflăm de la renumitul dirijor, într-un interviu oferit colegei noastre, Ioana Țintea.

 

 

Vineri, veți conduce Orchestra Națională Radio. Cu ce gânduri reveniți la pupitrul ansamblului și cum este reîntâlnirea cu muzicienii?

Este o întâlnire care-mi face mare plăcere și cred că și ansamblului. De data asta, sunt prezente pe scenă atât orchestra, cât și corul cu care colaborez pentru a doua oară.


Cum ați gândit alcătuirea programului muzical?

L-am alcătuit ca pe un eveniment de sărbătoare pentru Ziua Reformei, care se sărbătorește pe 30 octombrie. Este vorba de Reforma Lutherană. Sunt patru reformatori care au avut o influență decisivă asupra evoluției muzicii clasice; mai ales Luther, respectiv Henry al VIII-lea care, de fapt, au fost muzicieni.


Veți prezenta publicului Cântecul destinului de Johannes Brahms, cu participarea Corului Academic Radio pregătit de Ciprian Țuțu. Știu că este o premieră pentru cor. Pentru dumneavoastră este prima dată când abordați această lucrare?

Nu. Deja am interpretat toate piesele din acest program. Mă bucur foarte mult de oportunitatea pe care am primit-o, de a prezenta această piesă corală. Corul Radio este un cor minunat și, probabil, cel mai bun din țară care se pretează pentru un asemenea repertoriu specific romantic.


Simfonia a V-a "Reforma" de Felix Mendelssohn va putea fi audiată în partea a doua a concertului. Ce însemnătate are acest opus pentru dumneavoastră?

Asta are cea mai mare însemnătate pentru că se și numește Simfonia Reformei. De ce? Pentru că tema principală care apare ca și melodie foarte clară în partea a patra, mișcarea finală a simfoniei, se numește "Ein' feste Burg ist Unser Gott", însemnând "O cetate fortificată este Dumnezeul nostru". Aceasta este o melodie de coral, de fapt, care a fost compusă de Martin Luther și se cântă în bisericile protestante regulat. Enoriașii reformați după Luther cunosc piesa; aceasta a fost folosită ca și temă pentru această simfonie. Simfonia Reformei, de fapt, stă la baza întregului program ales.


După concertul din data de 21 octombrie, ce urmează în agenda dumneavoastră?

Referindu-mă la România, încă n-a fost confirmat, dar cred că se va confirma - voi reveni în România destul de des până de Anul Nou. Cu mare fericire spun că revin de fiecare dată cu un cor. Prima oară o să fiu la Filarmonica "Moldova" din Iași cu un concert dedicat Zilei Naționale, când a fost programat Poema română de Enescu, împreună cu Corul Filarmonicii din Iași. După care, va urma un concert tot cu un cor și cu o filarmonică, cea din Craiova, pe 17 decembrie. Acolo voi prezenta un program interesant, o combinație dintre un program romantic în prima parte și un program baroc în a doua parte - Vivaldi, Gloria, care este chiar potrivit perioadei din decembrie. Și, un program complet diferit, care mie-mi face foarte mare plăcere, este cel de a nu dirija, ci de a cânta la un instrument... va fi cu Filarmonica din Tg. Mureș și va fi chiar înainte de Crăciun, pe 22 decembrie, și va fi un program baroc pe care nu-l voi dirija, ci voi fi solist atât la clavecin, cât și la orgă. Voi prezenta Concertele nr.1 și nr.5 Brandenburg de Bach, iar după pauză - două concerte de orgă de Handel, pe care sper foarte mult să le prezint și în București pe orga Ateneului. Voi completa programul cu o Suită de Telemann. Deci, voi avea pe cei trei - Bach, Handel, Telemann - care sunt toți trei lutherani.

Interviu realizat de Ioana Țintea