Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Petrea Gogu, directorul artistic al Festivalului Muzicii de Cameră

Publicat: marți, 11 Octombrie 2022 , ora 14.35

Prima ediția a Festivalului Național al Muzicii de Cameră "Subito" de la Brăila se va desfășura în perioada 14-16 octombrie 2022. 


Domnule Petrea Gogu, ce își propune prima ediție a Festivalului Muzicii de Cameră „Subito”?

La Brăila a luat ființă, s-a reorganizat Filarmonica „George Cavadia”, la 31 mai 2016 fiind o filarmonică de proiecte și nu de concerte, iar în cadrul filarmonicii avem un cvintet cu clarinet. Ținând cont de această componență a instrumentiștilor din cadrul instituției noastre, m-am gândit să organizăm acest festival, serie de evenimente ce competează manifestările din orașul Brăila, oraș ce își dorește să se încadreze în rândul orașelor cu adevărat culturale ale țării.

Ce își propune acest festival? În primul rând, promovarea muzicii românești și universale, în genul cameral, iar un alt obiectiv ar fi acela de susținere a tinerilor compozitori prin includerea creațiilor lor în cadrul festivalului.


Aduceți la Brăila în perioada 14-16 octombrie, o diversitate de formații camerale. La ce se poate aștepta publicul de la evenimentele pe care le propuneți?

Am invitat 10 formații de gen în cadrul festivalului ce vor concerta pe parcursul a trei zile, adică în perioada 14-16 octombrie la Casa Tineretului din Brăila și la sediul filarmonicii din strada Ana Aslan nr. 29. Publicul va lua legătură cu muzica bună, cu muzica cultă și mai ales cu aceste zece formații de gen, la ora actuală, cele mai cunoscute și cele mai apreciate. Aș sublinia, din Iași, Trio Academik, din Brăila - cvintetul filarmonicii, cvintetul cu clarinet, apoi avem un dublu recital Alina Trifu - marimbafon și Teodora Pahonțu - vibrafon, iar din Galați, soprana Adelina Diaconu și Ludmila Calalb la pian. Vor mai participa renumitul cvartet „Gaudeamus” al filarmonicii din Brașov, apoi din București „Athenaeum Brass Quintet” formată din alămuri și Trio „Musica Amicis” din Brașov -ei au programul lor, un dialog pe 14 strune- și Ansamblul de Muzică Veche „Codex”. Deja la acest concert al ansamblului, la sala noastră mică din strada Ana Aslan nu mai sunt bilete. Publicul brăilean dorește muzica bună și în mod special am sesizat că în ultima perioadă vine spre muzica instrumentală, spre cea orchestrală. La acest festival avem onoarea și mulțumirea sufletească că participă un duo de excepție flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și chitaritul Costin Soare și nu în ultimul rând, Trio „Axis Mundi” din Cluj Napoca, unde fostul nostru elev al liceului de artă „Aurelian Băcan” vine să concerteze din nou acasă.

Acest festival nu este pregătit numai de filarmonică și avem o foarte bună colaborare și cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, unde președinte este maestrul Dan Dediu. Totodată, Consiliul Județean și Primăria Municipiului Brăila s-au alăturat filarmonicii pentru a face posibilă organizarea acestui festival. Totodată avem și o serie de parteneri, avem lângă noi Universitatea Națională de Muzică București, Liceul de Artă „Hariclea Darclee” din Brăila și Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați, Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard din Galați” și, bineînțeles, Garnizoana Brăila.


Care este specificul lucrărilor din programele de concert?

Toate formațiile își propun să promoveze muzica românească în cadrul genului cameral. Avem și acest gen de muzică veche prin care Ansamblu „Codex” va da viață. 

Interviu realizat de Ana Sireteanu