Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Răzvan Stoica

Publicat: vineri, 7 Octombrie 2022 , ora 9.42

În data de 7 octombrie este programat primul recital inclus în turneul internațional "Stradivarius Opera" desfășurat de violonistul Răzvan Stoica alături de sora sa, pianista Andreea Stoica. Mai multe detalii aflăm din interviul oferit de tânărul violonist, colegei noastre Ioana Țintea.

 

Răzvan Stoica, de ce Stradivarius Opera? Cum ați ajuns la această idee de prezentare a unor pagini din opere celebre în variantă camerală?

Este un proiect pe care l-am gândit cu mai mulți ani în urmă, dar din cauza pandemiei nu am putut să-l înfăptuim. Ne-am gândit să aducem pe scenă cele două lumi care nu se întâlnesc în mod normal, respectiv opera și muzica de cameră. Cred că, de-a lungul timpului, ariile operelor au constituit o importantă sursă de inspirație pentru compozitorii care au scris piese de virtuozitate pentru vioară și pian și cred că, într-un fel, ei au încercat să și împrumute din sonoritatea vocii umane viorii. Astfel, ne-am gândit să aducem aceste aranjamente ale operelor pe scenă în turneu.


Cum este conturat, în linii mari, programul muzical al recitalurilor?

Vom avea lucrări din operele celebre de Rossini cum este "Tancredi", suita "Carmen" de Bizet, "Evgheni Oneghin" de Ceaikovski, "Thais" de Jules Massenet, vestita Meditație, și, în finalul recitalului, vom cânta și un balet - suita "Pulcinella" de Igor Stravinski.


Cine stă în spatele aranjamentelor muzicale?

În spatele aranjamentelor muzicale sunt vestiți violoniști, cum a fost Jascha Heifetz la Bizet - Carmen sau Leopold Auer la Ceaikovski și, bineînțeles, Niccolo Paganini, care a fost un îndrăgostit de operă și a încercat să facă aceste aranjamente fiind bun prieten cu Gioachino Rossini.


Spuneți-ne care va fi itinerariul turneului?

Vom începe în 7 octombrie la Brăila, la Teatrul "Maria Filotti"; apoi, 12 octombrie la București, la Palatul Bragadiru; plecăm în vestul României, spre Satu Mare la Filarmonica de Stat în 20 octombrie; urmează Sighet, Galați - 29 octombrie, la Teatrul "Nae Leonard". Și apoi o să poposim un pic în Spania, în Gandia și Valencia pe 11 și 12 noiembrie, înainte să ne întoarcem la Iași, la Opera Națională Română, în 14 noiembrie. Turneul îl vom încheia la Filarmonica din Luxembourg pe 29 noiembrie, chiar în apropierea Zilei României. Încercăm să încheiem și turneul și să sărbătorim Ziua Națională în avans cu două zile.


Începând cu anul 2009, cântați pe o vioară Stradivarius evaluată la peste 5 milioane de euro. Care este povestea ei?

Este o poveste foarte frumoasă. Am câștigat dreptul de a folosi vioara Stradivarius 1729 ex-Ernst, în urma Concursului Stradivarius Prize din Salzburg și în acest moment am dreptul de a cânta pe vioară de mai bine de 15 ani. Concursul a fost câștigat de două ori. Este o frumoasă poveste pentru că prima piesă a recitalului respectiv, Introducere și variațiuni "I palpiti" de Rossini, am înțeles că a fost cântată sau chiar a avut loc premiera pe această vioară cântată de Paganini. E o poveste originală și frumoasă.

Interviu realizat de Ioana Țintea