Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Marin Cazacu - Invitatul Săptămânii în Perpetuum mobile

Publicat: miercuri, 5 Octombrie 2022 , ora 19.11

Joi, 6 octombrie 2022, va începe stagiunea simfonică a Filarmonicii "George Enescu". Invitații primului concert din seria 2022-2023 vor fi dirijorul Thomas Sanderling și violonista Mihaela Martin. Despre programul acestui eveniment, dar și despre direcțiile noii stagiuni de la Ateneul Român, violoncelistul Marin Cazacu, directorul general al instituției bucureștene a vorbit în cadrul rubricii Invitatul Săptămânii din Perpetuum mobile:

Stagiunea simfonică a Filarmonicii "George Enescu" va începe, Marin Cazacu, mâine, 6 octombrie. Ateneul Român a găzduit, însă, primele evenimente din noul an muzical 2022-2023. Mă refer la Festivalul S#arp și la prima întâlnire cu publicul din seria "O aventură pe lună cu DAN GRIGORE". Aș vrea să ne oprim la acest proiect care a început ieri seară, susținut de pianistul român. Care este structura acestor seri?

Într-adevăr, ieri a început acest proiect. El se va desfășura o dată pe lună. De aceea se și numește "O aventură pe lună". Maestrul Dan Grigore va fi în dialog cu Marina Constantinescu, care îl va atrage în direcția de a propune cât mai multe teme. Totul va fi foarte improvizatoric și spontan, pentru că nu are o temă oarecare. Temele tote sunt legate de muzică pentru că maestrul Dan Grigore va exemplifica de foarte multe ori prin sunete toate aceste declarații de dragoste sau de apreciere față de muzică, față de muzicieni, față de compozitori. Este o întâlnire cu șarmantul Dan Grigore, din punct de vedere al povestirilor pe care pe propune, și cu pianistul extraordinar care a fost și rămâne maestrul Dan Grigore. O aventură, într-adevăr, de neuitat, o dată pe lună, cu maestrul Dan Grigore!


Mâine, 6 octombrie, va începe stagiunea simfonică a Filarmonicii "George Enescu". Invitați sunt violonista Mihaela Martin și dirijorul Thomas Sanderling. Care este programul primului concert din toamna lui 2022, de la Ateneul Român?

Cei doi invitați pe care-i avem, legendarul dirijor Thomas Sanderling și celebra violonistă Mihaela Martin se vor întâlni pe scenă într-un program care, considerăm noi, Filarmonica "George Enescu", că este reprezentativ pentru întreaga stagiune, în sensul că propunem o primă lucrare din creația românească. Este vorba de Toccata de Constantin Silvestri. După aceea, un concert foarte cunoscut, chiar deosebit de iubit de publicul meloman - Concertul în mi minor pentru vioară și orchestră de Felix Mendelssohn. Și, o simfonie de neuitat, Simfonia a IV-a în mi minor de Johannes Brahms - o capodoperă a muzicii clasice.


Ce propuneți până la finalul acestui an în cadrul stagiunii simfonice?

În fiecare săptămână, Filarmonica "George Enescu" va susține cele două concerte din cadrul stagiunii, incluse în abonamentele pe care noi le avem. unt programe extrem de atractive și propuneri inedite. Sunt lucrări care nu s-au prezentat niciodată în fața publicului bucureștean. Mă refer chiar la Duetele de dragoste din opera Tristan și Isolda, care vor fi la sfârșitul lui noiembrie, dirijate de Leo Hussain, având doi invitați de marcă din lumea europeană. O lucrare în primă audiție a unui compozitor englez, Arnold Bax. Pentru prima oară se cântă al Filarmonica "George Enescu" Simfonia I de Edward Elgar cu Cristian Măcelaru. Prima oară se va cânta o lucrare de Weinberg, Rapsodia pe teme moldovenești, o lucrare inedită... și multe altele... Concertul pentru două viori de Martinu, de asemenea în primă audiție pe scena Filarmonicii "George Enescu".

Ce vreau să spun, este că în afară de dirijorii noștri, pe care-i avem invitați permanenți, și aici mă refer la maestrul Christian Badea, maestrul Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeșelea și Leo Hussain, avem învitați în toată stagiunea, în proporție de peste 50%, dirijori care nu au mai dirijat niciodată Filarmonica "George Enescu", aflându-se pentru prima dată pe scena Ateneului Român.

Va fi o stagiune prin care încercăm să ne apropiem de nivelul Festivalului Internațional "George Enescu" și de nivelul artistic al stagiunilor de concert ale unor orchestre de top din Europa Occidentală.


Revin, din această lună, în calendarul Filarmonicii "George Enescu" și evenimente din cadrul Stagiunii de Marți Seara, dar și proiectul Clasic e Fantastic. Care sunt celelalte direcții din stagiunea 2022-2023? Ce loc va ocupa muzica de cameră?

Ați spus foarte bine! "Clasic e fantastic" e unul dintre cele mai bune proiecte pe care le-a avut Filarmonica și care va continua. Și Stagiunea de Marți Seară, de asemenea, un proiect dedicat tinerilor și promovării acestora, este un proiect care va continua. Dezvoltăm această direcție pentru că am invitat artiștii din cadrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii și Corului Filarmonicii să creeze formații camerale pe care să le poată prezenta în cadrul unor proiecte educaționale. Acest lucru se va desfășura cel puțin de două ori pe lună, cu artiștii din cadrul Orchestrei și Corului. Iată, sunt propuneri și invitați... cameral, vom avea și Cvartetul Arcadia în prima parte a lunii noiembrie. Sunt evenimente care vor include atât tânăra generație, cât și artiștii consacrați, dar, în mod special, ne vom dezvolta foarte mult in direcția promovării muzicii clasice și apropierii de o generație mai tânără de ascultători de muzică.


Tot la Ateneul Român va ajunge și ansamblul pe care îl conduceți - Violoncellissimo - în cadrul Turneului național Clasic la puterea a treia, intitulat anul acesta Euforica. Ce pregătiți pentru această întâlnire cu publicul?

Și acest proiect se înscrie în direcția de care am vorbit, de a atrage un public care nu a fost întotdeauna în sala de concert a Ateneului Român. Este un program de la Baroc la Rock, în sensul că vom prezenta și lucrări din repertoriul clasic, lucrări de divertisment și, mai ales, contemporan cu predilecție cu un fusion între muzica clasică și muzica rock, pornind de la compozitorii care ne-au lăsat capodopere în repertoriul universal - Mozart, Beethoven - dar și de Freddie Mercury, de exemplu, pentru că vom cânta și Bohemian Rhapsody. Tinerii pe care îi avem în cadrul formației sunt actuali și foști studenți ai clasei mele de violoncel. Ne vom bucura din plin de muzică, de a putea crea împreună pe scenă. Iar ca o notă specială la acest proiect, este că îl avem invitat pe flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, care va fi acompaniat de Ansamblul Violoncellissimo în câteva lucrări de excepție.


Revin la întreaga stagiune 2022-2023 a Filarmonicii "George Enescu". Aveți un mesaj pentru public, acum, la începerea seriei?

Mesajul meu este că muzica bună se va asculta la Ateneul Român! Marii artiști ai momentului, la nivel internațional, se vor găsi pe scena Ateneului Român! Îi așteptăm pe toți în egală măsură, pe cei care au descoperit sau n-au descoperit încă bucuria de a asculta muzică în sala Ateneului Român și de a asculta Orchestra și Corul Filarmonicii "George Enescu" într-o nouă situație, aceea de a fi alături de mari artiști ai lumii pe scena de concert.

Interviu realizat de Lucian Haralambie