Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Dana Ciocârlie despre o nouă serie de concerte

Publicat: marți, 27 Septembrie 2022 , ora 8.17

Pianista Dana Ciocârlie va interpreta Concertele numerele 12 și 13 pentru pian și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart, în versiunea pentru pian și cvartet de coarde.

Joi, 29 septembrie, la Ambasada României de la Paris, veți interpreta două concerte pentru pian de Mozart, în versiunea pentru pian și cvartet de coarde. De unde a apărut această idee?

Este o idee mult mai largă și a fost ideea dirijorului orchestrei Open Chamber Orchestra, Yaïr Benaïm, firul conducător este de a înregistra în concert integrala Concertelor pentru pian și orchestră de Mozart, în aceeași sală în care am înregistrat integrala pieselor pentru pian de Schumann, deci tot Sala Bizantină a Ambasadei României la Paris. Va dura vreo șase-șapte ani, presupun, această integrală, deoarece sunt 25 de concerte. Nu vom înregistra concertele pentru două și trei piane, de aceea numai 25. Începem mai modest cu două Concerte cu acompaniament de cvartet, deoarece trebuie să găsim sponsori, să suscităm interes financiar în legătură cu acest proiect, de aceea nu am început cu concertele care sunt cele mai costisitoare pentru orchestră. Totuși există aceste patru concerte: două vor fi înregistrate joi și două în timpul primăverii, poate prin aprilie sau mai. Versiunile cvartet sunt „aprobate”, să zic așa, oficial, chiar de Mozart, deoarece pe vremea aceea erau o suplețe foarte mare în ceea ce privea instrumentația, artiștii mergeau în turnee, de la o curte princiară la alta. Uneori la o nouă curte găseau numai un cvartet, deci Mozart era foarte suplu cu adaptarea pieselor lui, în special cele concertante, el fiind solistul, la condițiile pe care le găsea în diverse locuri. De aceea noi am optat pentru a începe în vesiunea camerală, mai ales că Open Chamber Orchestra este o orchestră făcută din soliști care sunt foarte doritori și au obiceiul de a cânta și muzică de cameră. Suntem toți prieteni de foarte multă vreme, de aceea, de fapt, ne-am și reunit în această formație. La viori sunt dirijorul, Yaïr Benaïm, care este și foarte bun violonist. Vioara a doua este Vinh Pham, violonist vietnamez, care, dacă nu mă înșel, este și laureat al Concursului „Enescu”. Cu dânsul am mai cântat de mai multe ori Sonata a III-a de Enescu, iar la violă, Theodor Coman, co-solist la Orchestra Națională a Franței la violă și violoncel, Diana Ligeti, cu care mă cunosc de când aveam vreo 14 ani. Era prevăzut un singur concert la ora 20:30, joi și în fața fluenței a trebuit să dublăm concertul. Vor fi două concerte joi, de fapt, unul la ora 18:30 și altul la 20:30. Sunt extrem de mișcată, de emoționată și de recunoscătoare Institutului Cultural Român și Ambasadei României la Paris, pentru că m-au susținut de 12 ani, de când s-a deschis Sala Bizantină, de fapt, cu acele proiecte monumentale, întâi concertele Schumann, în care au dat naștere unui album de 13 discuri. Am făcut, pur și simplu, 15 concerte acolo. Acum ne pregătim să facem alt proiect monumental. Este extrem de frumos și de emoționant pentru mine să știu că țara mea este aproape în aceste momente cruciale pentru un interpret.

Interviu realizat de Petre Fugaciu