Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Marin Cazacu, membru în juriul Concursului Internațional ,,George Enescu”

Publicat: vineri, 9 Septembrie 2022 , ora 9.38

Semifinalele și finala Concursului Internațional ,,George Enescu” pentru secțiunea ,,Violoncel” s-au desfășurat în perioada 5-8 septembrie 2022.

În calitate de membru al juriului, spuneți-ne, vă rog, ce reprezintă Concursul Internațional ,,George Enescu” pentru un tânăr violoncelist?

Concursul este o bucurie pentru un tânăr care se pregătește în fiecare zi pentru a apărea în fața publicului, dar mai ales în fața specialiștilor pentru ca aceștia  să-i recunoască evoluția, calitățile și, de ce nu, capacitatea lui de a aborda o carieră solistică. Pentru că asta înseamnă un concurs internațional, să te prezinți la un nivel foarte ridicat, să ai posibilitatea apoi să fii prezent și invitat pe cele mai importante scene de concert din România și din lume. Deci, este o etapă extrem de importantă în evoluția fiecărui tânăr și aș putea spune că este obligatorie.


Cum s-au prezentat cei 11 semifinaliști, domnule Marin Cazacu?

Faptul că primele etape s-au desfășurat online, pe baza unor înregistrări video, iar acum concursul a avut loc pe scenă, în fața publicului și a juriului, mi-a demonstrat că, de fapt, o înregistrare nu este atât de elocventă și reprezentativă pentru nivelul unui muzician. Adevărul este pe scenă, într-o sală de concert cu o acustică naturală și, de aceea, am remarcat la acești 11 candidați care s-au prezentat în semifinală un nivel mai ridicat decât cel care apărea pe video-ul care ne-a fost transmis de către concurenți. Cu ocazia probei de recital desfășurată la Ateneul Român, am putut remarca la aceștia, de fapt, calitatea cea mai importantă a unui muzician - aceea de a comunica, de a crea culori sonore, de a crea emoție. Deci, este extrem de important ca în viitor concursul să se desfășoare în fața publicului și a juriului, într-o sală de concert potrivită și nu pe bază de înregistrări. Etapele online ne-au dat și nouă, membrilor juriului, sentimentul de neîmplinire, dar, sunt convins că cel mai mult au simțit acest lucru concurenții. E o bucurie să-i poți asculta live, iar cei 11 semifinaliști au demonstrat că au calități, talent și o pregătire foarte bună.


Cum arată viitorul muzical din punctul de vedere al prezenței tinerilor violonceliști pe marile scene?

În general, violoncelul a crescut enorm. El se află într-o poziție favorabilă de câteva zeci de ani. Violoncelul se află deja pe poziția a treia în dorințele ascultătorilor și ale tinerilor de a studia acest instrument, de a asculta concertele pentru violoncel și orchestră sau recitalurile în care violoncelul este implicat. Violoncelul este, deci, un instrument foarte apreciat. El se dezvoltă la nivel mondial. Pot să spun că este la același nivel cu vioara și pianul.

în ultimii zeci de ani s-a dezvoltat o atracție deosebită către acest instrument. Foarte mulți tineri doresc să-l studieze, inclusiv în România. Probabil că existența unor mari soliști, cum a fost cazul lui Mstislav Rostropovici pentru băieți și Jacqueline du Pre pentru fete, a contat foarte mult. Toată lumea își dorea să ajungă ca unul sau celălalt.

Este, într-adevăr, un instrument care are viitor, are ce spune și cu ce spune, pentru că are în posibilitățile sale tehnice și expresive toate nuanțele pe care le poate exprima emoția umană.


Ce așteptări aveți de la finala Concursului din 8 septembrie?

Avem în finală trei tineri din Luxemburg, România și Germania, care vor interpreta Concertul op. 104 în si minor pentru violoncel și orchestră de Antonin Dvoűák, lucrare aleasă de doi dintre ei, și Simfonia concertantă de George Enescu. Ei sunt foarte tineri, nu știu dacă au reușit să cânte vreodată cu orchestra aceste concerte, dar concursul asta înseamnă, să ai această șansă și provocare de a putea să-ți demonstrezi calitățile în condiții deosebite.

Eu sunt convins că vor demonstra că au meritat să intre în finală și că, atât publicul, cât ți concurenții, se vor bucura din plin de succesul acestei ediții și vor avea în palmaresul lor acea notă specifică de a fi laureat al Concursului Internațional ,,George Enescu".

Credit foto: Virgil Oprina

Interviu realizat de Ana Sireteanu