Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul David Grimal

Publicat: marți, 6 Septembrie 2022 , ora 13.51

În data de 7 septembrie, pe scena Ateneului Român, se va desfășura un recital în cadrul Concursului Internațional George Enescu. Violonistul David Grimal, protagonistul serii, ne oferă mai multe detalii într-un interviu realizat de colega noastră Ioana Țintea.


Sunteți de peste 20 de ani prieten cu Festivalul și Concursul Internațional George Enescu. Cum apreciați în spațiul cultural internațional Concursul George Enescu de anul acesta?

Mă simt onorat să fac parte din juriul acestui concurs, de altfel un eveniment minunat, și cred că vom avea parte de tineri extrem de talentați care au fost selectați să participe în semifinale. Aștept cu nerăbdare să stau alături de colegii mei din juriu, precum și întâlnirea cu prietenul meu, pianistul Itamar Golan, pe scena Ateneului.


Unde situați această competiție într-o ierarhie a concursurilor de gen?

Sunt de părere că face parte din cadrul celor mai importante evenimente de gen pentru vioară, violoncel și pian și este foarte important ca tinerii muzicieni să participe la un astfel de concurs și le doresc să aibă un viitor și o carieră minunate.


Sunteți un reputat violonist și familiarizat cu lucrările lui George Enescu, ați inclus pe ultimul dumneavoastră album o lucrare enesciană. Cum ați descrie personalitatea componistică a creatorului român și cum l-ați încadra în repertoriul dumneavoastră?

George Enescu este unul dintre cei mai importanți compozitori din ultimul secol. Ca și compozitor sunt de părere că lumea începe să îl descopere din ce în ce mai mult. Întotdeauna sunt mândru și fericit când interpretez lucrările lui.


Cum a evoluat, la nivel internațional, percepția asupra compozitorului George Enescu în anii în care ați fost alături de Festivalul Enescu?

Cred că Festivalul se numără printre cele mai importante din lume și România ar trebui sa fie mândră că poate organiza așa un eveniment în care sunt prezenți cei mai importanți muzicieni din lume.


În contextul credo-ului Concursului George Enescu de anul acesta,
"Muzica speranței", cum se încadrează repertoriul pe care îl veți prezenta alături de pianistul Itamar Golan, în data de 7 septembrie pe scena Ateneului?

Este un repertoriu ce simbolizează o prietenie strânsă între Franța și Rusia, însă în momentele de față, ceea ce trăim este un coșmar și dezastru. Dar pe termen lung este important să ne aducem aminte că țările și culturile noastre sunt apropiate și sper să putem construi un viitor pașnic cât de curând.


Ce sfaturi ați oferi tinerilor muzicieni ce aspiră la titlul de câștigători ai Concursului Internațional George Enescu? De fapt, oricărui tânăr muzician de azi?

Cred că cel mai important pentru ei este să își construiască propriul viitor și să nu uite că a face muzică este un dar și că trebuie să servim muzica. A avea succes este un lucru, dar să fii un muzician este cel mai important. Le doresc mult succes.


V-aș ruga să ne oferiți câteva detalii despre studenții români pe care îi aveți sau i-ați întâlnit de-a lungul timpului
.

Am întâlnit mulți studenți români talentați pe care i-am avut ca elevi în ultimul an în Germania. Unul dintrei ei participă la concursul Enescu din acest an, violonista Maria Marica din Cluj, care este o fată minunată, talentată și generoasă și căreia îi urez mult succes.


Interviu realizat de Ioana Țintea