Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Marin Cazacu, inițiatorul Festivalului Internațional "Enescu și muzica lumii"

Publicat: luni, 8 August 2022 , ora 11.14

În perioada 9 august - 2 septembrie, la Sinaia se desfășoară cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Internațional "Enescu și muzica lumii", un proiect inițiat de violoncelistul Marin Cazacu.


Domnule Marin Cazacu, uitându-ne înapoi cu 23 de ani, cum apreciați din postura de inițiator al proiectului evoluția Festivalului "Enescu și muzica lumii"?

Mărturisesc că sunt încântat de ceea ce se întâmplă la Sinaia; faptul că Sinaia devine în perioada verii un fel de Salzburg al României, în sensul că muzica este prezentă în toate spațiile posibile din punct de vedere cultural și este la îndemâna tuturor celor care, în perioada de vară, că sunt turiști sau amatori de muzică, doresc să asculte muzică... indiferent că este clasică sau alte genuri muzicale. Iar acest festival pentru acest motiv a și fost creat, pentru a putea oferi o șansă celor care iubesc muzica în general. Sigur că ne-am legat de numele lui George Enescu. Să nu uităm, George Enescu s-a născut în data de 19 august și din acest motiv festivalul se desfășoară în luna august, ca să cuprindă această zi specială. Iar Sinaia oferă din acest punct de vedere o șansă și tinerilor muzicieni, pentru că modelul George Enescu, care a însemnat oferirea de lecții pentru studenții săi de la vioară în casa pe care a construit-o la Sinaia, și faptul că George Enescu, la rândul lui, a fost sprijinit de către familia regală are o continuitate prin ceea ce se întâmplă la acest festival. Este un festival cu o prezență foarte tânără. În acest festival s-au dezvoltat orchestre de tineret - acolo au apărut, acolo au construit un nivel profesional și o ideea despre ce înseamnă să devii profesionist, acolo au primit lecții de la mari maeștri tinerii noștri muzicieni și au fost promovați. Foarte mulți tineri care cântă la Sinaia și care se pregătesc să devină instrumentiști profesioniști au parte de masterclass-uri extraordinare susținute de mari artiști ai lumii.

Iată, sunt câteva idei care au pornit, care se dezvoltă! Iar festivalul s-a dezvoltat și mai mult în sensul că oferă tuturor categoriilor de public - ascultătorilor deja pregătiți să asculte muzică clasică, dar și celor care pentru prima dată iau contact cu muzica - această șansă. Primăria orașului Sinaia pune la dispoziție sala Cazinoului din Sinaia, Centrul cultural "Carmen Sylva", piața din fața primăriei orașului Sinaia, Parcul Central, unde au construit o scenă acoperită pentru ca toți cei care trec prin parcul din Sinaia să se poată bucura și de aceste genuri muzicale.

Eu sunt încântat de ceea ce se întâmplă la Sinaia și aș dori, dacă se poate, ca toate orașele care au dimensiune turistică să aibă un festival cum e cel de la Sinaia.


V-aș ruga să ne vorbiți despre actuala ediție a festivalului. Cum este conturat în linii mari programul și care sunt numele cele mai relevante ce vor fi prezente la Sinaia începând cu 9 august?

Începem cu un concert al Ansamblului Cameral al Filarmonicii "George Enescu", alcătuit din șefii de partide de la diferite instrumente, care ne-au pregătit un program excepțional din aranjamente ale lui Johann Strauss pentru cvartet de coarte, pian și armoniu - una dintre lucrări are și flaut și clarinet - aranjamente pe care Schoenber, Alban Berg și Webern le-au realizat în perioada când se distrau ei înșiși, în perioada de tinerețe, cu aceste lucrări.

A doua zi, vor fi toate cele trei orchestre de tineret. Orchestra Junior, de exemplu, va avea două concerte, pentru că dorim foarte tare ca acești tineri care studiază muzică clasică să nu fie doar cantonați în zona muzicii clasice, pentru că am constatat din postura de profesor că nu toți vor ajunge să fie parte a unei orchestre simfonice. Unii vor ajunge să continue cu muzică de divertisment sau jazz, sau rock ș.a.m.d. Și-atunci, pe foarte mulți îi îndrumăm și încercăm să-i ajutăm să-și descopere și calitățile de a cânta și alte genuri muzicale. În cazul Orchestrei Junior, unde tinerii sunt între 12 și 15 ani, aceștia vor cânta într-unul dintre concerte muzică de film din celebrele filme Disney, iar pe data de 11 august, aceeași orchestră Junior dirijată de Andrei Stănculescu va prezenta un concert inedit cu lucrări din creațiile unor familii de compozitori - Johann Sebastian Bach împreună cu cei doi fii, Philipp Emanuel Bach și Johann Cristian Bach, fiecare va avea o lucrare prezentă în program, iar Joseph Haydn alături de fratele său, Michael Haydn, cel care a fost compozitor al curții princiare de la Oradea - concert care va avea loc la Cazinoul din Sinaia.

Romanian Sinfonietta va fi prezentă cu un concert inedit unde, un mare artist, Alexander Sitkovetsky, care vine din Marea Britanie, va pregăti această orchestră din postura de solist și de dirijor. Va dirija din poziția de concertmaestru... cu alte cuvinte, va fi o orchestră simfonică ce va fi tratată ca un ansamblu cameral, iar neexistând un dirijor, responsabilitatea fiecăruia va fi extrem de importantă. Va fi un program clasic - Mozart, Beethoven, părți solistice din repertoriul lui Ceaikovski.

Va fi Orchestra Română de Tineret, care se pregătește la Sinaia și după aceea participă la Festivalul Schleswig-Holstein din Hamburg, din celebra sală Elbphilharmonie, unde împreună cu dirijorul Gabriel Bebeșelea și cu o solistă din Coreea de Sud vor prezenta un program Brahms-Enescu, un program cu totul inedit unde vor fi prezente cele două Rapsodii de Enescu și lucrări ale lui Johannes Brahms care au la bază folclorul maghiar. Iată, folclorul român și cel maghiar în creațiile lui Brahms și Enescu!

După aceea, Orchestra Națională a Franței va fi prezentă la închidere, pe data de 2 septembrie, cu dirijorul Michael Schonwald și celebra violonistă Sarah Nemțanu - concertmaestru al Orchestrei Naționale a Franței, într-un prgram de muzică franceză - Berlioz, Lalo și Ravel.

De asemenea, foarte important în acest festival este faptul că tinerii muzicieni români au o șansă de a fi promovați; cei care se pregătesc pentru Concursul Internațional "George Enescu" și sunt în poziția de semifinaliști în ediția din acest an, au posibilitatea să-și treacă programul și să-l facă cunoscut și publicului care se va afla în Sinaia, în câteva seri - concerte care vor avea loc la Cazinoul din Sinaia în data de 23, 24, 29 august, dar și la Casa memorială "George Enescu" din cartierul Cumpătu. Am numit acele concerte "Enescu la el acasă". Se va cânta și muzică de George Enescu (două recitaluri deosebite) și... ar fi frumos să amintesc pe semifinaliștii Concursului "George Enescu" din acest an - interpreții români la vioară Maria Marica, Ștefan Aprodu, la violoncel - Izabela Ghergu, Constantin Borodin și la pian - Eva Garet și Daria Tudor.

De asemenea, tineri din orchestrele române de tineret vor pregăti programe inedite, în formații camerale reduse, de muzică clasică, de muzică de divertisment, jazz și rock.

Ansamblul "Violoncellissimo", de asemenea, va fi prezent cu un program inedit de la baroc la rock. Acest concert va avea loc în parcul din Sinaia.

Pentru prima dată, va avea loc și un concert al Ansamblului folcloric "Cununa Carpaților", cu o suită de jocuri, dansuri și cântece românești, în data de 14 august. Este un ansamblu care are în repertoriu lucrări autentice de folclor românesc și dansuri autentice din toate zonele folclorice ale României. Dorim foarte mult să cultivăm aceste lucruri de autenticitate pentru că, de fapt, folclorul stă la baza multor creații românești; amintesc doar cele două rapsodii ale lui George Enescu, el însuși mare iubitor de folclor.

Iată, sunt provocări! Avem un concert de muzică religioasă, care va avea loc la Biserica catolică din Sinaia pe data de 13 august, cu doi tineri studenți la Universitatea Națională de Muzică din București - Ana Stănescu (soprană) și Alexandru Costea (contratenor), acompaniați la pian de Tudor Scripcariu.

Sunt concerte care, sunt convins, vor face plăcere celor care sunt la Sinaia în perioada de vară. De altfel, știm că de ani de zile foarte mulți își rezervă vacanța în această perioadă, ca să fie prezenți la acest festival.

Centrul Național de Artă "Tinerimea română", care este organizatorul acestui eveniment împreună cu Primăria orașului Sinaia, are mulți parteneri cărora le mulțumește pentru participarea la acest proiect. Este un proiect care oferă atât orașului Sinaia, dar mai mai ales tinerilor muzicieni din România o speranță că viitorul există și el sună bine!

Interviu realizat de Ioana Țintea