Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Jan Sekaci despre bursa „Moștenitorii României Muzicale”

Publicat: marți, 2 August 2022 , ora 13.14

Violoncelistul Jan Sekaci se află printre laureații ediției din acest an a competiției pentru bursa „Moștenitorii României Muzicale”, organizată de postul nostru în parteneriat cu Rotary Club Pipera.

Aș vrea să vorbim pentru început despre participarea la competiția pentru bursa Moștenitorii României Muzicale. Ce anume v-a motivat să participați la acest concurs?

În primul rând, ajutorul oferit de Radio România Muzical pentru tinerii artiști de a-și arăta calitățile în fața societății românești; în trecut au participat colegii mei la această bursă oferită de Radio România Muzical și cum toată lumea știe, tinerii artiști au nevoie de o susținere la începutul carierei deoarece cred că este cazul pentru 95% dintre noi, că avem probleme, din partea susținerii financiare și toate deplasările noastre pentru concursuri, masterclass-uri, cer sume sunt destul de mari din partea noastră. Dacă ne dorim, putem cânta o dată la două zile, dar putem ieși în continuu pe minus. Da, câștigăm experiență, ne arătăm în fața oamenilor, dar tot nu suntem apreciați într-un final. Cu toate deplasările, în primul rând pentru noi violonceliștii avem nevoie de două bilete de avion în plus sau bilete în plus pentru microbuz. Pe tren, hai să zicem că avem loc, dar problema se repetă continuu,  cum și în ultima vreme toate costurile s-au ridicat, dar avem nevoie de o susținere din anumite părți până ne stabilim financiar, ori printr-o slujbă, ori printr-o carieră solistică sau muzică de cameră, să devenim vizibili, să avem șansa să ajungem la nivelul pe care ni-l dorim și care este necesar în zilele noastre. Iar toate acestea cer de la noi, în primul rând, susținere financiară și o liniște de a ne dezvolta talentul. Cred că am avea nevoie de o educație, nu doar pentru tineri, pentru noua generație, ci și pentru cei de vârstă medie prin concerte explicate. Am observat că ajută foarte mult pentru public să primească niște explicații înainte de concerte, apropo de repertoriu, apropo de de ce s-a ales acest repertoriu pentru acea seară, contextul istoric, legături cu viața de zi cu zi, până la urmă, pentru că observăm că istoria se repetă, lumea trăia și acum 200 de ani în societăți, se confruntau cu aceleași probleme. Cred că o expunere mai largă pe social media din partea orchestrelor în special, muzica simfonică să promoveze mai mult ar crește și necesitatea unei calități din partea muzicienilor. În acest fel cred că fiecare muzician al orchestrelor s-ar simiți responsabil de viitorul nostru și de viitorul muzicii clasice în societatea noastră.


Interviu realizat de Petre Fugaciu