Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu organistul Steffen Schlandt, directorul muzical al Festivalului Musica Barcensis

Publicat: joi, 7 Iulie 2022 , ora 10.36

Ediția a XIII-a a Festivalului Musica Barcensis se desfășoară anul acesta până în 28 august și propune o serie de concerte în fiecare zi de duminică în localități din județul Brașov. Despre programul actualei ediții ne-a vorbit organistul Steffen Schlandt, directorul muzical al Festivalului Musica Barcensis și președintele Fundației Forum Arte. 


Festivalul Musica Barcensis continuă în lunile iulie-august cu concerte ce vor avea loc în biserici fortificate din Țara Bârsei. Cum s-a conturat programul ediției din acest an?

În fiecare an, festivalul nostru încearcă să adune artiști din țară și din străinătate pentru a oferi publicului regional o experiență vastă a muzicii clasice, dar cu niște variante spre muzica mai contemporană. Am avut în fiecare an câte un concert care a inclus muzica secolului XX, fie că a fost blues sau jazz. Anul acesta o să fie, în cadrul Turneului Legends, muzică rock.


Puteți să ne oferiți mai multe detalii despre programul muzical? Ce vor putea audia cei prezenți?

În acest an, avem în total 9 concerte în cetățile fortificate și avem ansambluri din România și membri din alte țări, cum ar fi, de exemplu, în concertul cu Flauto Dolce, un trompetist din Ungaria care trăiește în Germania. Apoi, avem un cor, Corul Piccolo care va concerta la Prejmer. Avem un cvartet din Croația care va concerta la Vulcan. Iar în restul concertelor vom avea formații din România - din Cluj, din Brașov, din Sibiu și din Mureș. Acoperim astfel un spectru destul de larg al muzicii clasice, cu accente pe muzica bisericească.


Itinerariul cuprinde câteva dintre locurile în care se desfășoară de obicei concertele festivalului. Însă există printre acestea și spații noi?

Avem în acest an, pentru prima dată, inclusă Biserica de la Măieruș, un loc în care nu am fost de-a lungul celor 13 ediții, și ne bucurăm mult că și-au arătat interesul față de proiectele noastre și sunt acum, pentru prima dată în această excursie muzicală. Ei au și o foarte frumoasă grădină parohială și mai au și cimitirul, care este foarte apropiat de biserică, un cimitir deschis, cu morminte puține și cu multă verdeață, astfel încât acest loc nu are deloc o conotație negativă, ci mai degrabă de liniștire a sufletului. În acel loc o să oferim după concert încă un moment muzical, care va fi cu siguranță gustat de către public - o piesă lirică ce se potrivește foarte bine cu această incursiune în viața veșnică.


De ce este important să existe un asemenea proiect care pune în lumină patrimoniul bisericilor fortificate săsești?

În ultimii 30 de ani, din păcate, comunitățile săsești s-au distrus. Prin emigrarea sașilor în Germania s-a pierdut foarte mult, în unele locuri chiar totul, dar au rămas edificiile lor, respectiv casele, dar, mai important, bisericile fortificate. Și aceste locuri fac parte din patrimoniul României și ar trebui să existe mai departe, în altă formă, chiar dacă nu sunt acum umplute de viață de către fostele comunități, ci de către oameni care se pot identifica cu aceste valori, oameni care au grijă de ele - și aici, biserica evanghelică are foarte importanta funcțiune de a preda mai departe ștafeta, de a-i cointeresa pe oameni să se ocupe de aceste obiecte de patrimoniu. Iar noi, prin partea muzicală, dorim să punem o mică pietricică și să aducem prin muzică oamenii în biserică, oamenii să cunoască aceste locuri frumoase și să fie interesați să păstreze acest lucru pe mai departe.

Festivalul nostru dorește să aducă oamenii din aceste sate în bisericile fortificate - mulți dintre ei încă nici nu au fost - și dorim ca acest festival să creeze un fel de sentiment al integrării acestor monumente în viața satului.

Interviu realizat de Alexandra Scumpu