Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Răzvan Apetrei, directorul general al Corului Regal

Publicat: vineri, 1 Iulie 2022 , ora 12.48

Cei 10 ani de la înființarea Corului Regal, aflat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, vor fi sărbătoriți sâmbătă, 2 iulie 2022, printr-un concert ce va avea loc la Ateneul Român din București.  


Corul Regal sărbătorește anul acesta 10 ani de la fondare. Răzvan Apetrei, pentru că ai fost încă de la început alături de ansamblu, în calitate de membru fondator, aș vrea să te întreb ce semnificație are pentru tine acest moment?

De fapt, cred eu, e o sărbătoare a acestei branșe, a vieții corale de tineret, nu doar a Corului Regal, pentru că acest ansamblu a reușit de-a lungul timpului să reunească sute de tineri muzicieni care, ulterior, au reușit să activeze în alte ansambluri, tot de tineret sau chiar ansambluri de referință din România. Așadar, consider că acești 10 ani reprezintă excelența în muzica corală în acest segment de tineret.


Aș vrea să amintim dirijorii care se vor afla pe scenă în seara de 2 iulie. Fiecare dintre ei a condus la un moment dat Corul Regal. Cum ai gândit contribuțiile lor în cadrul evenimentului?

În cei 10 ani, am avut bucuria să-i avem la pupitrul ansamblului pe cei mai talentați tineri dirijori din România. E un moment emoționant și era firesc ca fiecare dintre ei să participe la acest moment important pentru noi, pentru că fiecare dintre ei și-a pus o amprentă importantă asupra ansamblului. Este vorba despre Eduard Dinu, care în prezent este dirijorul Corului Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești, despre Andrei Stănculescu, care în prezent este dirijorul Corului de Cameră Preludiu, Antonel Temistocli, care în prezent este dirijorul Corului Evia, Daniela Cotoroană, care este dirijorul asistent al Corului Regal. Și, evident, în această galerie de dirijori, un loc foarte important îl ocupă Razvan Rădos, dirijorul fondator al Corului Regal și actualul dirijor al ansamblului nostru. El este cel care a pornit acest proiect, el este cel care l-a gândit, care i-a pus bazele și suntem bucuroși că, iată, s-a făcut un arc de cerc peste timp - Răzvan Rădos este din nou alături de Corul Regal și sperăm că va fi la pupitrul ansamblului cât mai mult timp de-acum înainte.


Ce cuprinde programul serii? Recunoaștem numele lui Eduard Hubsch, de care se leagă Imnul Regal, dar figurează și alți compozitori din perioade stilistice diferite.

Ne-am gândit să ilustrăm ansamblul nostru în foarte multe ipostaze stilistice, pornind din muzica barocă și ajungând până la muzica modernă și contemporană. Corul va cânta a cappella, va cânta acompaniat de pian, de percuție, de orchestră, cu soliști. Așadar, vrem să arătăm versatilitatea acestui ansamblu, pentru că noi timp de 10 ani asta am făcut. Corul Regal a explorat toate zonele muzicii corale posibile.


Trebuie să menționăm și participarea Ansamblului Opera Clandestina, pe care l-ai fondat, dar și a Cvartetului Padma alături de o serie de soliști. Sunt nume cu care ai mai colaborat de-a lungul timpului. Ce ne poți spune?

Practic, noi suntem o comunitate de tineri muzicieni, suntem și prieteni. Opera Clandestina a fost alături de Corul Regal de-a lungul timpului, inclusiv în momente importante, cum ar fi participarea în Festivalul George Enescu. Cvartetul Padma, iarăși, un cvartet nou înființat, care a și reușit să câștige un premiu, compus din muzicieni care sunt prietenii noștri. Iar artiștii lirici care vor participa - sopranele Georgiana Dumitru, Alexandra Minerva Cârstea, Isabela Stănescu, Ana-Maria Ivan, mezzosoprana Alina Silvia Dragnea, tenorul Dragancho Najdoski, baritonii Radu Ion și Marcel Busuioc și Mihai Scarlat, bas - sunt unii dintre cei mai promițători și talentați tineri artiști lirici ai momentului. Ne bucurăm să fim cu toții împreună pe scenă la acest moment aniversar.


Care este elementul inedit, de noutate, pe care-l aduce acest concert aniversar?

Dincolo de conotația aniversară și de faptul că apar pe scenă cei mai importanți tineri dirijori ai momentului, sunt o serie de surprize pe care noi le pregătim pentru public și pe care nu aș vrea să le divulg în avans. Așadar, încurajez publicul din București să participe în seara de 2 iulie, la Ateneul Român, și în felul acesta să ne sprijine și să ne bucurăm împreună de cea mai frumoasă muzică. Nu aș vrea să uit prezența pianistei Andra Demidov, care va acompania Corul Regal și, de asemenea, actrița Alexandra Apetrei, care va fi amfitrionul serii.

Interviu realizat de Alexandra Scumpu