Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Daniela Vlădescu, manager al Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski"

Publicat: joi, 30 Iunie 2022 , ora 9.38

Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța este invitat să prezinte joi, 30 iunie, un spectacol în cadrul evenimentului "Bucharest Opera Festival".

Mai multe informații aflăm de la soprana Daniela Vlădescu, manager al Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski":

Cu două săptămâni în urmă, vorbeam cu dumneavoastră despre stagiunea estivală pe care ați demarat-o la Constanța și îmi spuneați că participarea teatrului pe care-l conduceți în cadrul Festivalului de Operă de la București va fi unul dinre cele mai frumoase evenimente pe care le veți realiza în această stagiune, considerând o îndatorire și o onare prezența instituției în acest eveniment. Vă rog să ne vorbiți despre spectacolul de operă "Povestirile lui Hoffmann" de Jacques Offenbach în regia semnată de Ștefan Munteanu, pe care bucureștenii îl vor putea urmări joi seară!

Vreau să vă mărturisesc că această încercare pe care noi sperăm să o ducem la bun sfârșit înseamnă foarte mult pentru Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța pentru că este prima oară când, cu un spectacol integral, participăm la un eveniment al tuturor teatrelor naționale de operă și balet din țară și de peste hotare (mă refer și la opera din Chișinău). Și vreau să mărturisesc că spectacolul acesta gândit de un tânăr regizor constănțean, un regizor de film de fapt, care a mai avut câteva realizări în teatrul nostru, este conceput pentru perioada de pandemie. E un spectacol într-un singur act, fără pauză, scurtat, pentru o scenuță mică cum este cea a teatrului nostru și gândit puțin schițat, pentru că acelea erau problemele și posibilitățile din perioada anilor 2020, 2021.

Auzind că a fost ales acest titlu din cadrul teatrului nostru, tânărul și foarte ambițiosul regizor s-a pus pe treabă și a spus că trebuie să revigoreze întreaga scenă, să o aducă la dimensiunile scenei Operei Naționale din București, pentru că nu ne putem prezenta cu un spectacol schițat doar pentru o scenă mică.

Bineînțeles, este foarte greu să te ridici la nivelul unor spectacole regizate de mari maeștri. Noi suntem foarte puțini, avem 10 soliști vocali, avem un cor mic și o orchestră foarte mică, dar avem onoare și cred că vom face un spectacol care ne va mulțumi și pe noi și care va mulțumi publicul și ne va așeza și pe noi, cu bucurie, alături de teatrele naționale importante de operă și balet din România.

În distribuția noastră le avem ca invitate pe soprana Anda Pop de la Opera din Brașov și pe doamna Nicoleta Ardelean, soprană de excepție, care a făcut o carieră internațională extraordinară. Este constănțeancă și va participa alături de noi la un spectacol pe care-l dorim important pentru teatrul nostru și important și pentru ceea ce înseamnă stagiunea lirică națională.


Recent, ați primit un nou contract de management pentru o perioadă de 5 ani. Ce planuri aveți pentru acest nou mandat?

Planurile sunt raportate în primul rând la cât suntem noi de puțini, pentru că întotdeauna m-am gândit și am făcut planuri mărețe și nu am reușit să îndeplinesc din ele, dar am reușit să existăm și să realizăm lucruri frumoase. Deci, planurile mi le fac pentru niște posibilități restrânse, dar cu spectacole de calitate, cu spectacole cu titluri interesante, realizări destul de răsunătoare pentru că întotdeauna am participat cu premierele noastre de balet și de operă la festivalurile din țară, la turnee și la deplasări în țară și în străinătate.

Un alt proiect pe care mi l-am propus pentru acest mandat a fost apropierea mult mai temeinică de noua generație de copii, pentru că în Constanța, și cu perioada pandemică, relațiile s-au cam răcit între copii și teatrele de operă în general, pentru că n-au mai avut acces în sală, pericolul a fost mare... și-atunci, ajunge un an să te dezobișnuiești, ca apoi să fie foarte greu să-i aduci din nou. Am încercat prin proiecte "Hai la școală!" să le captăm interesul și am încercat să facem ca artiștii noștri să fie pe placul celor mici. Este foarte important, este noua generație de spectatori care trebuie cultivată și cu dragoste, și cu profesionalism, și cu valori artistice adevărate.

Alt proiect pe care mi l-am dorit a fost un proiect de a relua relațiile cu administrațiile locale. De anul acesta, am început un program - Stagiunea estivală, pentru că teatrul acesta, ani și ani de zile în urmă, a susținut multe stagiuni estivale, cu spectacole de operă și de balet.

O altă dorință a mea este aceea de a promova mult mai mult cultura românească, muzica românească, interpreții români de concert și de spectacol... într-un cuvânt, arta națională cât se poate de mult, pentru că prin asta trăim și prin asta specificul nostru și viața noastră culturală sunt reprezentate mai bine.

Interviu realizat de Florica Jalbă