Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu tenorul Andrei Fermeșanu, director general interimar al Operei Naționale Române din Iași

Publicat: miercuri, 29 Iunie 2022 , ora 11.12

Opera Națională Română din Iași este invitată să prezinte vineri, 1 iulie, un spectacol în cadrul evenimentului "Bucharest Opera Festival".

Mai multe informații aflăm de la tenorul Andrei Fermeșanu, director general interimar al Operei Naționale Române din Iași:


Vineri seară, Opera Națională Română din Iași va fi prezentă în Capitală pentru a participa la Bucharest Opera Festival. Cum ați primit invitație de a face parte din acest festival?

Cu bucurie și cu recunoștință, pentru că spectacolul "Indiile galante" de Jean-Philippe Rameau în regia marelui Andrei Șerban este unul dintre cele mai importante spectacole pe care le avem în repertoriul nostru. Iar oportunitatea de a ne prezenta pe scena bucureșteană cred că va da și mai multă vizibilitate Operei din Iași, cu atât mai mult cu cât suntem singurii din țară ce au în repertoriu opera "Indiile galante", spectacol pus în scenă la noi în 2012. 10 ani s-au scurs de-atunci, însă am avut ocazia la mijlocul acestei luni să-l repunem în calendarul Operei noastre și constatăm că este foarte bine primit de public în continuare. Nu și-a pierdut în acești 10 ani energia, culoarea, buna dispoziție pe care o transmite la fiecare punere în scenă.

Este un spectacol mare, peste 700 de costume, decoruri sofisticate, sunt angrenate toate departamentele - cor, balet, orchestră și nu mai puțin de 17 soliști. Și aici este un motiv de mândrie instituțională, că reușim să asigurăm acest corp solistic din resursele artistice interioare. Soliștii sunt toți foarte buni, însă dintre cei care ar ieși în evidență la o primă vedere aș zice de Rodica Vică, interpreta rolului din Les Sauvages, soprana Nicoleta Maier, sopranele Manuela Ipate, Cristina Grigoraș și Ana Maria Donose. Și, cu modestia de rigoare, m-aș pune și eu aici, Andrei Fermeșanu, în această dublă ipostază de manager interimar, dar, în spectacol, de interpretul rolului Valère, rol care în 10 ani, credeți-mă, mi-a dat mult de furcă, un rol plin de provocări. Și, sigur, cu toții, sub bagheta maestrului Adrian Morar, cel care a fost alături de noi încă de la început, de la premieră, și care cunoaște îndeaproape provocările și particularitățile stilistice ale acestei opere.


La Iași, stagiunea curentă se va încheia de-abia la mijlocul lunii iulie, iar până atunci aveți în program și o gală de operă dedicată sopranei Mioara Cortez - o personalitate a Iașiului, precum și a liricii internaționale. Doamna Mioara Cortez este stabilită în Canada, dar revine anual acasă, la Iași. Mă bucur că Opera a ales să reia colaborarea cu dumneaei, astfel că zilele trecute a susținut un masterclass, a lucrat și cu soliștii care au făcut parte din distribuția premierei operei "Bal mascat" de Verdi din weekend-ul trecut și urmează să cânte în gala pe care i-o dedicați. Vă rog să ne detaliați puțin!

Soprana Mioara Cortez este una dintre cele mai importante personalități care au făcut parte din corpul de soliști al Operei din Iași, cu performanțe la nivel internațional și considerăm că este de datoria noastră, a celor de astăzi, să aducem acest obol de prețuire și de recunoștință. Am găsit de cuviință să organizăm acest masterclass în preajma premierei de "Bal mascat" și a lucrat cu o parte dintre cei care au evoluat în cele două seri ale producției. Sfaturile domniei sale au fost foarte bine primite de către tinerii noștri, care erau foarte entuziasmați și doreau să le spunem deja când organizăm următoarea întâlnire cu domnia sa. Așa sunt întâlnirile cu marile voci, cu mari oameni... sunt dătătoare de entuziasm și inspiră.

Gala pe care o organizăm domniei sale pe 5 iulie se înscrie într-o serie de alte evenimente pe care le-am dedicat personalităților marcante care au trecut pe scena de aici, din Iași. A deschis acest drum îndrăgita Elena Moșuc, apoi Andriana Severin, iar acum este rândul Mioarei Cortez. Sunt voci, sunt nume care au dat dimensiunea Operei din Iași, pe care o avem astăzi. Ineditul galei de pe 5 iulie aș zice că e dat de evoluția doamnei Cortez; nu este numai o gală dedicată domniei sale, ci dansa este și parte activă, iar repertoriul domniei sale include arii dintre cele mai importante pe care le-a interpretat de-a lungul timpului, precum și un duet alături de Daniel Magdal, tenorul cu care Mioara Cortez, de-a lungul timpului, aici, pe scena din Iași, a împărțit mai multe amintiri. Ei au fost distribuiți în spectacole în care dădeau glas și suflet personajelor principale - fie că vorbim de Tosca, sau de Aida, sau de alte titluri importante. Dirijorul spectacolului este David Crescenzi, unul dintre cei mai iubiți și mai apreciați dirijori și care revine la Iași de fiecare dată spre bucuria publicului și spre entuziasmul artiștilor.

Interviu realizat de Florica Jalbă