Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal despre Gala Madrigal - 59 de ani

Publicat: miercuri, 29 Iunie 2022 , ora 10.04

Domnule Emil Pantelimon, în 30 iunie are loc concertul aniversar Madrigal - 59, dedicat celor 59 de ani de existență și de excelență în muzică. Cum descrieți, în câteva cuvinte, Gala Madrigal de anul acesta?

Este o mare bucurie că reușim, finalmente, să organizăm Ziua Madrigalului, pe care ne-am propus-o încă din 27 februarie, dar din pricina condițiilor pandemice am fost ușor restricționați. Iată că reușim să ne apropiem și, totuși, este o sărbătoare și în această perioadă. 27 februarie era Ziua Madrigalului prin prisma faptului că atunci s-a născut maestrul Marin Constantin, creatorul Madrigalului, al ideii, al universului Madrigal. Dar, în schimb, în foarte puține zile, se împlinesc 59 de ani de la primul concert al Corului Madrigal, mai exact pe data de 11 iulie; a avut loc la Brașov, în 1963. Suntem, practic, între aceste aniversări și ne bucurăm foarte tare că putem să avem publicul aproape, mai ales că de câțiva ani încoace noi obișnuim să oferim la această gală și Trofeul „Marin Constantin”, un premiu foarte important pentru noi, care merge către un mare susținător al muzicii pe care Madrigalul îl consideră în anul respectiv. Ei bine, ne bucurăm de asemenea ca anul acesta să putem să organizăm această gală extraordinară la Senatul României.


Ce lucrări vor fi incluse în program?

Sunt foarte multe surprize. Lucrările vor atinge o paletă de timp destul de largă, de la preclasic până la contemporan. Ceea ce va fi în schimb inedit este că întreaga prezentare a activității corului nostru din anul care a trecut, dar și din cei 59 de ani, se va structura exclusiv prin muzică. Este vorba aici despre un concept nou, un concept care, în 59 de minute, adică atât cât este vârsta Madrigalului, vom prezenta cei 59 de ani, iar în ultimul minut al spectacolului, minutul 60, vom prezenta Madrigalul la 60 de ani. De la imnurile Madrigalului, pe care Marin Constantin le-a instituit ca simboluri ale acestui cor, cum este „Madonna, mia carra”, până la aranjamentele și reorchestrațiile jocurilor populare făcute de compozitori contemporani precum Cornelia Tăutu, de pildă, care are scrieri foarte frumoase și pe care Madrigalul le interpretează în propria manieră prin care a dat foclorului românesc o aură aparte.


În 2023, Madrigal va aniversa 60 de ani. Ce aveți în plan pentru celebrarea acestei cifre rotunde?

Sunt foarte, foarte multe proiecte. Nu va fi doar o gală, vor fi multe activități pe multe planuri împreună cu Corul Madrigal și cu decanii de vârstă ai corului, cât și cu programul național Cantus Mundi, unde viziunea maestrului Ion Marin duce mai departe ideea de madrigal și nu numai, ideea de a ridica barierele de comunicare prin muzică. Ei bine, sunt multe programe paralele care implică foarte multe aspecte. Pot să vă dau câteva hint-uri, pentru că ele vor fi anunțate în gala de joi. Va exista un muzeu al Corului Național de Cameră Madrigal - Marin Constantin. Va exista o stagiune, anul viitor, a Corului Madrigal în București - o stagiune care va dura un an întreg. Va exista un turneu special care va celebra cei 300 de ani de la moartea lui Cantemir. Sunt multe proiecte, multe idei, la care acum se lucrează și în laboratoarele noastre se pun în ordine astfel încât să fie realizabile. Cert este că vom avea un an plin încă de la început și până la final și va fi o mare bucurie pentru toată lumea că, iată, un ansamblu de muzică corală sărbătorește 60 de ani de existență - foarte important! - neîntreruptă.


Cum ați descrie, în câteva cuvinte, parcursul Corului Madrigal din ultimii ani?

Este un Madrigal nou, un Madrigal efervescent și tânăr. De altfel, este cel mai tânăr mdrigal ca medie de vârstă din istoria sa. Este un Madrigal deschis provocărilor, care a transformat concertul coral într-un spectacol coral. Este o nouă viziune de sunet, de lumină, de decor, de costum, care aduce în fața publicului - mai ales al publicului mai tânăr - multe provocări care pun mintea și imaginația la încercare de fiecare dată când apare pe scenă. Și aici pot să dau un simplu detaliu, un simplu exemplu: dacă Madrigalul astăzi a reușit să includă într-un repertoriu de Crăciun o piesă precum „Hiroshima” lui Dan Buciu, cred că spune multe despre noua viziune cu care construim astăzi și ducem Madrigalul mai departe. Dar, mai mult decât atât, cred că Madrigalul înseamnă astăzi foarte mult și speranța pentru o altfel de țară, o altfel de educație ... Cantus Mundi este programul Madrigalului care spune că: „Unim România prin muzică”.

Dacă maestrul Marin Constantin mergea și cânta cu celebrul și fascinantul Madrigal de la cele mai cunoscute scene ale lumii, până la clasele din satele românești, ei bine, Madrigalul de astăzi nu numai cântă de fiecare dată cu copiii, dar înființează coruri de copii, coruri după coruri. Suntem la peste 1700 de coruri pe care am reușit să le gestionăm în ultimii 11 ani de când activăm cu programul național Cantus Mundi, un program guvernamental, și la peste 65.000 de copii implicați în această mișcare. Iată, Cantus Mundi, cu specialiștii Madrigalului scriu manuale școlare astăzi și le publică tocmai pentru a încuraja acest demers de învățare a muzicii prin practică și nu o teoretizare, o muzeificare a muzicii. Este foarte important și, de fapt, asta înseamnă Madrigalul astăzi. Schimbăm România prin muzică!


În final, după gala din 30 iunie, ce urmează pentru Corul Madrigal?

Lucrăm, chiar acum suntem în prospecții ... „Ave, Maria”, anul acesta, va avea loc la mare. Va fi un program muzical foarte frumos - concertul lansat acum 2 ani, în Parcul Național, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu", va primi o nouă perspectivă. Astăzi, suntem în strânsă colaborare cu autoritățile locale, cu Primăria din Constanța, și sperăm să-i dăm o aură specifică, mai ales că „Ave, Maria” se referă și la Marina, la protectoarea mării și a marinarilor români. E o sărbătoare pe care o vom avea împreună la malul mării. Iar după aceea, vom avea câteva concerte în toamnă, și în București și în țară și ... ceea ce va fi foarte nou pentru managementul cultural românesc, vom anunța deschiderea concertelor de Crăciun, Turneul național al Madrigalului „Pe drumul Crăciunului" va fi anunțat joi, și cu orașele în care vom merge, și cu datele în care vom fi și vom aduce spiritul Crăciunului în comunitățile din România. Sunt 7 orașe în care vom concerta și e o mare bucurie ca înainte cu 6 luni să scoatem la vânzare deja biletele pentru spectacolele de Crăciun.

Photo by Teo Ungureanu

Interviu realizat de Maria-Isabela Nica