Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Octavian Lup

Publicat: marți, 28 Iunie 2022 , ora 12.05

Ieri, 27 iunie, a avut loc finala "New Hope Grand Prix", Concursul Național de Interpretare Instrumentală ce s-a desfășurat la Cluj-Napoca. Laureații acestei ediții au fost pianistul Cadmiel Boțac, violonista Maria Marica și violoncelistul Cornelius Zirbo. În calitate de câștigători ai marelui premiu acordat categoriilor în care au concurat, cei trei vor susține zece concerte pe parcursul stagiunii 2022-2023, alături de filarmonicile din Botoșani, Timișoara, Iași, Brașov, Satu Mare, Ploiești, Sibiu și Cluj-Napoca, printre altele. De asemenea, violoncelistul Jan Sekaci și pianista Eva Garet au fost invitați să susțină concerte alături de filarmonici din țară, ca urmare a participării la concursul clujean, iar Asociația Armonix i-a acordat violonistei Sofia Smărăndescu un premiu special: un curs de măiestrie alături de violonistul Valentin Șerban. Despre prima ediție "New Hope Grand Prix", violoncelistul Octavian Lup a vorbit în cadrul matinalului Musica Viva de marți, 28 iunie.

 


În direct, prin telefon, violoncelistul Octavian Lup, coordonatorul proiectului New Hope. Bună dimineața!

Bună dimineața, Lucian! Bună dimineața, Radio România Muzical!


Mă bucur să ne auzim! 4 ani de la nașterea acestui proiect în cadrul căruia, din această vară, are loc și un concurs destinat tinerilor interpreți - pianiști, violoniști și violonceliști. Cum s-a desfășurat prima ediție New Hope Grand Prix?

A fost o ediție foarte plină, cu încărcătură emoțională. A fost o ediție pe care, la început, mă gândeam că o să o fac cu mai multă ușurință... în sensul în care, din păcate, nu am foarte, foarte susținuți de către autoritățile locale. dar, cu toate acestea, am găsit resursele necesare să desfășurăm acest concurs. Și, dacă la începutul primei zile de concurs, mă gândeam că anul viitor nu știu dacă o să-mi mai fac acest curaj să mai organizez așa ceva, iacătă că că sfârșitul ei, aseară - pentru că aseară a fost concertul de închidere și gala - mi-am zis că trebuie să-l fac pentru că a fost, într-adevăr, o reușită. Pot să spun că a fost poate unul dintre cele mai frumoase proiecte pe care le-am realizat.

Am avut parte de concurenți cu un nivel artistic extraordinar de ridicat, un nivel fantastic și câștigătorii am convingerea fermă că vor face o carieră internațională grozavă și că ne vor reprezenta în toată lumea.


Violoniștii Maria Marica, Sofia Smărăndescu și Ștefan Aprodu, violonceliștii Cornelius Zirbo și Jan Sekaci, pianiștii Kira Frolu, Eva Garet, Cadmiel Boțac și Antoniu Nagy au fost finaliștii New Hope Grand Prix. Ultima etapă, așa cum spuneai, a avut loc ieri, la Academia de Muzică "Gheorghe Dima". Care sunt rezultatele finalei? Cine sunt câștigătorii?

A fost foarte greu să-i departajăm pentru că nivelul a fost extrem de apropiat, însă juriul - care a fost format din mari personalități muzicale ale României, la care vom reveni - a considerat că la Secțiunea Violoncel câștigător va fi Cornelius Zirbo, la Secțiunea Pian - Cadmiel Boțac și la Secțiunea Vioară - Maria Marica.


Care sunt premiile pe care le-au obținut?

Au obținut un premiu foarte greu de obținut, de altfel, în toată lumea. Am primit feedback-uri și din afara țării că aceste premii care au fost oferite la noi nu s-au mai pomenit practic în alte locuri. Este vorba despre 10 concerte cu 10 filarmonici diferite de la noi din țară. este, de fapt, un turneu pe care cei trei câștigători îl vor avea în stagiunea viitoare. Și, pe această cale, vreau să-mi exprim bucuria și recunoștința față de Radio că, iată, și la București, la Sala Radio, cu Orchestra de Cameră Radio, cei trei câștigători vor avea șansa să cânte și să ne încânte.


Îi vom asculta în stagiunea viitoare?

Da, în stagiunea viitoare, alături de Orchestra de Cameră Radio. Și țin să mulțumesc Radio România Muzical pentru toată susținerea și pentru minunatele programe pe care le face. Eu m-am mutat la Cluj și vă mărturisesc că sufăr teribil pentru că nu mai pot să ascult Radio România Muzical în mașină, așa că mie îmi lipsește traficul din București.


A venit un prim semn bun în acest sens. Vom avea o frecvență la Iași. Sperăm, în curând, și la Cluj! Până atunci, ce urmează, Octavian Lup, în cadrul Proiectului New Hope?

Urmează câteva concerte foarte importante. Vă așteptăm cu mult drag pe 27 iulie în Festivalul Internațional "Vara magică" de la Ateneul Român. Vom avea un concert minunat alături de câștigătorul Concursului Enescu de la vioară; este vorba despre Valentin Șerban. După care, un alt eveniment notabil va fi Concertul Regal, care se va desfășura tot la Ateneul Român, în data de 25 octombrie. Sigur că, între ele, noi continuăm cu seria noastră de concerte prin spitale și așteptăm să vedem ce ne rezervă viitorul pe care eu îl simt foarte bun și am convingerea că acest proiect va crește și va ajunge acolo unde ne-am propus, și anume și în zonele mai puțin populare pentru concerte, dar și în sălile de concerte importante și, de ce nu, și în afara granițelor țării. Intenționăm să facem un concert la Berlin în viitorul relativ apropiat.

Credit Foto: Mihai Benea / UCIMR

Interviu realizat de Lucian Haralambie