Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. RRM 25 - Interviu cu directorul Lanto Communication, Dorin Ioniță

Publicat: vineri, 17 Iunie 2022 , ora 12.12

Cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate a postului Radio România Muzical, Dorin Ioniță, directorul Lanto Communication ne-a acordat un interviu în care am aflat detalii despre cei 15 ani de parteneriat între cele două instituții: "Este o bulă de oxigen pentru cultură. Asta înseamnă Radio România Muzical!" - Dorin Ioniță


Domnule Dorin Ioniță, ne aflăm într-un moment aniversar. Anul acesta, postul Radio România Muzical împlinește 25 de ani de activitate. Aveți o amintire dragă ce vă leagă de Radio România Muzical?

Toate amintirile mele sunt dragi și m-am grăbit să răspund la întrebare înainte de a ura un La mulți ani! din tot sufletul acestui post minunat, acestui post care ne îmbogățește sufletul, ne relaxează, această oază de cultură din România. La mulți ani, din tot sufletul! Și, ca să răspund la întrebarea dumneavoastră, amintirile mele despre acest post sunt doar pozitive. Suntem parteneri, în al 15-lea an de parteneriat, și mi-aș dori ca și cu celelalte instituții partenere să pot lucra cu atâta deschidere și cu atâta profesionalism, așa cum găsesc la Radio România Muzical.


Sunteți directorul general al Asociației Lanto Communication, unde desfășurați o activitate bogată în domeniul cultural. Ce realizări ale dumneavoastă sunt legate de parteneriatul cu Radio România Muzical?

În primul rând, Festivalul Vară magică. Încă de când am pornit acest festival, întotdeauna Radio România Muzical a fost alături de mine, au înregistrat aceste concerte și cred că împreună am făcut lucruri minunate. Și aici, în acest post de radio, am găsit doar profesioniști, doar oameni cu deschidere, oameni cu aplecare fără cultură.


Cum arată al XV-lea an de colaborare cu Radio România Muzical?

Următorul pas înseamnă Festivalul Vară magică, care anul ăsta va debuta în 6 iulie. Vor fi 9 concerte până pe 31 august - un festival pe care eu îl dedic și îl fac împreună cu tineri muzicieni, nu numai tineri, e adevărat. Voi începe cu Orchestra Româna de Tineret, dirijor Cristian Mandeal, solist la vioară din Cehia, cu lucrări de Ludwig van Beethoven - Concertul pentru vioară și orchestră în Re major op.61 și Suita Tablouri dintr-o expoziție de Musorgski. Anul acesta va fi un program foarte variat. Vom avea și operetă, cu Orchestra Teatrului de Operetă "Ion Dacian, dirijor Constantin Grigore și soliștii Bianca Ionescu, Daniela Bucșan, Gabriela Daha, Florin Ganea, Mihai Urzicana, George Vârban. Pe 20 iulie, Imagine Baroc, cu Sînziana Mircea, Laura Tătulescu, Giovanni Danielo din Italia - muzică electronică și sintetizator. Aici, vom avea și un artist vizual cu proiecții video. Vom avea Orchestra de Tineret a Franței, Orchestra de Tineret a Țărilor de Jos, vom avea Sinfonietta Junior - un festival dedicat tinerelor talente, dar și artiștilor consacrați, precum Alexandru Tomescu și alții.


Ați organizat cu Lanto Communications, din decembrie 2011, peste 200 de concerte. Sunteți consumator de muzică clasică. Cum priviți, din această perspectivă, cea a melomanului, prezența unui post de radio precum Radio România Muzical pe piața radiodifuziunii din România?

Este absolut necesar acest post! Este o bulă de oxigen pentru cultură. Asta înseamnă Radio România Muzical! Îmi amintesc cu tristețe desființarea, la televiziune, a programului Cultural. Cred că oamenii au început să-și dea seama de greșeala imensă pe care au făcut-o. Radio România Muzical a rămas, dacă vreți, singurul post la care, într-adevăr, găsim cultură adevărată. Și, dacă ne gândim că de-a lungul istoriei, din orice criză - fie ea economică, politică, socială - s-a ieșit doar prin cultură.


Postul Radio România Muzical a fost mereu prezent alături de dumneavoastră. Ați oferit numeroase interviuri despre proiectele desfășurate. Aș vrea să vă rog să vă amintiți care a fost prima dumneavoastră colaborare cu instituția noastră?

Prima colaborare a fost în 2008. Sigur, eram la început, nu știam mare lucru, dar am simțit deschidere, dedicare și chiar când am pornit cu Orchestra Română de Tineret alături de profesorul Marin Cazacu, de maestrul Cristian Mandeal, Rdio România Muzical a îmbrățișat cu căldură și cu încredere acest proiect. Este o amintire superbă faptul că Radio România Muzical a avut încredere într-un proiect absolut nou, cel al Orchestrei Române de Tineret. A avut încredere pentru că Festivalul Vară magică a fost, cumva, deschizător de drumuri - concerte vara. Să știți că la început am găsit foarte mulți sceptici. Cum adică, concerte de muzică clasică vara?! Ei, Radio România Muzical a avut încredere, nu s-a arătat deloc sceptic legat de acest proiect. Ba chiar am simțit încurajare. Și, iată, Festivalul Vară magică este la a XI-a ediție, s-a dezvoltat foarte frumos și pentru asta sunt recunoscător. Și nu numai! Și Iarna magică, și celelalte evenimente pe care le-am făcut împreună. Pot fi acuzat de ascultători de subiectivism, da, dar este un subiectivism acoperit în fapte și asta îmi dă încredere și posibilitatea să o spun răspicat.


La final, pentru că suntem într-un moment aniversar, aveți un mesaj pentru ascultătorii noștri?

Așa cum Radio România Muzical a avut încredere, acest post merită încrederea noastră, a ascultătorilor! Eu călătoresc foarte mult cu mașina. Radio România Muzical este alături de mine când sunt la volan. Conduc relaxat, conduc liniștit, chiar dacă circulația la noi este mai complicată chiar, îmi oferă posibilitatea să conduc relaxat. Radio România Muzical este ca o gură de oxigen. Oferiți-ne în continuare, dumneavoastră, Radio România Muzical, acest oxigen de care avem nevoie cu toții! Și ascultătorilor, le transmit să profite și să ia, cu lăcomie chiar, această gură de oxigen pe care dumneavoastră ne-o oferiți. La mulți ani! Să ajungă postul ăsta la cel puțin 250 de ani de activitate.

Interviu realizat de Maria-Isabela Nica