Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Vlad Vizireanu despre concertul susținut împreună cu Orchestra Filarmonicii „Moldova” din Iași

Publicat: vineri, 10 Iunie 2022 , ora 10.18

Domnule Vlad Vizireanu, vă întoarceți în România pentru un concert simfonic pe care îl veți dirija vineri, 10 iunie. Este vorba despre concertul susținut de Orchestra Filarmonicii din Iași, avându-l ca solist pe chitaristul Costin Soare. Cum ați primit această invitație?

Va fi a treia sau a patra oară când voi lucra împreună cu această orchestră. Pot spune că am o relație stabilită cu ei, una foarte bună. Cred că prima dată când am lucrat împreună a fost în 2017, dacă nu mă înșel. Acum am fost reinvitat și de fiecare dată este o experiență incredibilă cu ei.


În program figurează Concertul pentru chitară și orchestră de Dumitru Capoianu. La sugestia cui a fost inclusă această lucrare în program?

De fapt, nu cunoșteam această lucrare, a fost o surpriză plăcută să o abordez împreună cu Orachestra din Iași, nu a fost decizia mea, mi s-a spus că Costin Soare este solistul în acest concert și Concertul de Capoianu a fost lucrarea pe care el a propus-o. Este o piesă destul de interesantă, are foarte multe, să spunem, influențe spaniole, consider că este o lucrare impresionantă și sper din tot sufletul că va fi la fel de bine primită și de publicul din Iași.


În a doua parte programul va fi completat de Simfonia nr. 3 în la minor, scoțiană de Felix Mendelssohn-Bartholdy. Cum abordați această lucrare?

Mendelssohn a fost un compozitor care a murit devreme și cred că, ca și a altor compozitori, muzica sa este incredibil de solicitantă din punct de vedere tehnic. A scris o mulțime de lucrări pentru coarde, în copilărie, în adolescență, de o complexitate deosebită. Această simfonie a fost de fapt ultima pe care a terminat-o, chiar dacă a fost a treia pe care a publicat-o. De aceea se numește Simfonia nr. 3, dar este de fapt ultima pe care a scris-o, așa că este un fel de combinație a întregii sale creați artistice în multe privințe. Este o plăcere să o dirijez, nu va fi prima dată când o voi face, așa că voi încerca să aduc un pic din propria mea istorie în acest moment, fiind una dintre lucrările mele preferate. Sunt foarte fericit că o voi dirija!


În final, domnule Vlad Vizireanu, ați fost prezent și la Festivalul Enescu din 2021, sunteți dirijorul invitat permanent al Filarmonicii din Ploiești. Ce urmează în agenda dvs. în ceea ce privește colaborările dumneavoastră în România?

Ei bine, din fericire am șansa de a dirija în România de câteva ori pe an, la Ploiești, la Iași, și aș vrea să mă extind și să ajung să lucrez cu mai multe orchestre, cred că în sezonul următor se va afla pe listă și Filarmonica Enescu, Orchestra de Cameră Radio din București și cine știe, vom vedea ce alte oportunități vor apărea. Dar, orice șansă de a veni acasă și de a dirija este întotdeauna o plăcere pentru mine, aici este acasă, până la urmă, chiar dacă nu vorbesc limba acum. Vorbesc limba română, dar îmi este puțin mai ușor să vorbesc în engleză și, da, orice șansă pe care o am de a reveni acasă este întotdeauna ceva minunat pentru mine.
Interviu realizat de Maria-Isabela Nica