Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Cristian Ladislau Andriș, director artistic al Romanian Chamber Orchestra

Publicat: marți, 31 Mai 2022 , ora 12.31

Turneul Romanian Chamber Orchestra din acest an trasează conturul regiunii de vest a României, prin concerte susținute la Timișoara, Lugoj și Castelul Corvinilor, dar va include și primul concert internațional al ansamblului, care va avea loc în Elveția. La pupitrul dirijoral se va afla Cristian Măcelaru, iar solist va fi violonistul elvețian Sebastian Bohren.

Mai multe informații aflăm de la Cristian Ladislau Andriș, director artistic al Orchestrei:

Miercuri, de Ziua Copilului, Romanian Chamber Orchestra va deschide turneul pe care îl va derula în perioada 1-5 iunie. Vă rog să-mi spuneți care este traseul acestor concerte și care au fost criteriile de alegere a orașelor?

Traseul turneului din acest an începe la Timișoara, în data de 1 iunie, la Sala Capitol, urmează în data de 2 iunie, Lugoj, teatrul Traian Grozăvescu și periplul îl continuăm tot în vestul țării, la Hunedoara, unde vom cânta în Sala Dietei, Castelul Corvinilor. Și nu în ultimul rând, pentru prima dată în istoria orchestrei, vom merge și în afara granițelor țării; ultimul concert îl vom avea în data de 5 iunie, în localitatea Brugg din Elveția. În contextul de Timișoara, capitală culturală a Europei, ne-am gândit să creionăm mai multe orașe din partea de vest a țării, Timișoara fiind punctul central al acestui periplu. De asemenea, încercăm ca în 2023 lumea din aceste orașe să vină spre Timișoara, iar Romanian Chamber Orchestra își are sediul la Timișoara. Astfel a fost o decizie logică de a începe periplul și de a-l contura în partea de vest a României. Nu în ultimul rând aș dori să spun că în acest an dorim să facem o surpriză familiilor cu copii. Astfel, pentru concertul de la Timișoara vom oferi intrări gratuite tuturor părinților care își aduc copiii la concert. De asemenea, refugiații ucraineni care se află în Timișoara vor primi invitații gratuite la concertul nostru.


Aș dori să-mi detaliați puțin despre acel concept, "Muzica te crește mare".

Pentru noi este foarte important ca tinerii să intre în contact cu muzica clasică. Poate că de-a lungul timpului acest contact s-a pierdut, însă când ai șansa de a asista la un concert în care muzicieni români de certă valoare cântă sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru, considerăm că este o oportunitate pentru ca tinerii să vină la un concert de muzică clasică, să asculte acest gen, interpretat la cel mai înalt nivel. Și aș spune ca în timp, muzica să îi crească mari, alături de ansamblul nostru și să-i vedem decenii de-a rândul alături de noi.

Interviu realizat de Florica Jalbă