Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. RRM la Iași - Interviu cu conf. univ. dr. Ciprian Ion, decanul FICSMT

Publicat: vineri, 3 Iunie 2022 , ora 14.29

95,4 MHz este noua frecvență pe care Radio România Muzical va putea fi ascultat în Iași. Apariția postului nostru în viața culturală ieșeană este comentată de conf. univ. dr. Ciprian Ion, decanul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

Din punctul meu de vedere, orice inițiativă pentru promovarea muzicii clasice este binevenită. Avem în vedere tot contextul în care ne aflăm acum și știm că arta are un rol foarte important în a mai pansa, să spunem, din rănile greutăților prin care am trecut în ultima perioadă. Contribuie foarte mult și la educația studenților viitori muzicieni de care ne ocupăm. Este binevenită orice formă de difuzare a muzicii clasice și depopularizare a acesteia.


Spuneați că Radio România Muzical poate contribui la formarea unui tânăr muzician. În ce fel, de fapt?

În primul rând, audiția stă la baza formării gustului muzical. Pentru un tânăr muzician, formarea unei culturi generale în ceea ce privește literatura muzicală - și aici ne referim la interpretări de calitate, interpretări sau înregistrări făcute la un nivel profesionist; lucrurile astea nu pot decât să îmbogățească bagajul de cunoștințe al studenților noștri, pentru că, fără cultură muzicală, aproape că n-are sens să mai înveți muzică.


Credeți că același lucru este adevărat și pentru publicul larg?

În mod sigur! Eu încă mai cred în existența melomanului, a omului care nu are la bază ca meserie muzica, dar care este consumator de muzică clasică. Și pentru atragerea tinerilor și familiarizarea lor cu acest limbaj muzical, desigur mai greu de digerat decât muzica de divertisment, dar care atinge până la urmă alte laturi ale sufletului.

Exista, mai demult, acel om pasionat de muzică, colecționar de discuri, bun cunoscător al interpretărilor de calitate, al soliștilor, al compozitorilor. Eu cred că acești oameni încă mai există, melomanii, și să știți că de multe ori am avut surpriza ca acești pasionați de muzică să fie uneori mai cunoscători decât cei din domeniu, pentru că, de multe ori, un hobby te poate face mult mai informat decât o persoană care practică o meserie. Pare paradoxal ce spun. Eu încă sper că mai există acești melomani.


Cum vedeți dumneavoastră rolul pe care îl poate avea Radio România Muzical în viața culturală ieșeană?

Apariția unui post de radio specializat de muzică clasică în zona noastră este binevenită pentru că, practic, este o nișă pe care n-o acoperă nimeni în momentul de față. Deci, apariția unui post de radio care să ilustreze ce se întâmplă în viața culturală a Iașiului și a zonei Iașiului nu poate să facă decât să popularizeze evenimentele, acțiunile culturale, absolut orice ține de muzică din zona noastră.

Interviu realizat de Petre Fugaciu