Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Ethan Schmeisser despre concertul de comemorare a victimelor Holocaustului

Publicat: joi, 14 Aprilie 2022 , ora 15.42

Ziua mondială a victimelor Holocaustului este comemorată în data de 27 ianuarie. La Opera Națională București, joi, 14 aprilie, va avea loc un Concert de comemorare a victimelor Holocaustului, dirijat de dumneavoastră, domnule Ethan Schmeisser. Cum se motivează alegerea acestei teme acum, pentru concertul de joi?

Totul a început în urma unui parcurs din trecut pe care l-am realizat împreună cu flautista Ania Karpovicz, care va fi și solista concertului de joi de la Ateneu. Povestea a început acum patru ani, când am realzat la Tel Aviv premiera israeliană a operei The Passenger, a lui Mieczyslaw Weinberg, Prima operă care a tratat direct un subiect inspirat din experiențele prizonierilor de la Auschwitz. Ulterior, această producție a fost prezentată în Israel în perioada în care, acolo a avut loc comemorarea victimelor de origine evreiască ale Holocaustului, care are loc de obicei, în aprilie. În acel context am întâlnit-o pe Ania Karpovicz. Ulterior, am descoperit că putem obține fonduri speciale pentru a promova muzica lui Weinberg și în alte spații. Contribuția lui Weinberg pentru muzica din a doua jumătate a secolului XX este semnificativă. Din păcate această muzică a fost oarecum neglijată din cauza faptului că Weinberg a trăit în Rusia, fiind un compozitor evreu polonez. Weinberg s-a născut în Varșovia și în timpul războiului familia sa a fost trimisă la Auschwitz și a fost ucisă acolo. A reușit să fugă în Ucraina și a ajuns în cele din urmă în Uniunea Sovietică. Ne-am dorit să realizăm un concert care să comemoreze acest eveniment și să punem în centru muzica lui Weinberg. Când am devenit directorul artistic al Operei Naționale din București, m-am gândit că ar fi o bună oportunitate să facem și aici un concert în care muzica lui Weinberg să fie elementul central. Am planificat acest concert să se sincronizeze cu ajunul Paștelui evreiesc, iar două săptămâni mai târziu, va fi comemorarea evreiască a Holocaustului, fiind o zi națională foarte importantă pentru poporul evreu. Pentru a lărgi perspectiva programului, am ales să prezentăm o lucrare semnată de un compozitor român contemporan și o lucrare semnată de o compozitoare israeleană contemporană, care să reflecte tematica concertului. Din partea israeliană vom avea o lucrare semnată de Sharon Farber, o compozitoare care locuiește actualmente în Los Angeles, unde lucrează pentru studiourile de la Hollywood și face parte din comitetul Grammy de acolo. Ea a compus numeroase lucrări pe teme evreiești și una dintre ele este această piesă pe care o interpretăm la Opera Națională București,  care se numește Only a book. Lucrarea este un fel de trecere în revistă, în 22 de minute, a istoriei evreiești, iar pe de altă parte am ales lucrarea lui Anatol Vieru, Psalmi 1993. Din moment ce titlul face referire și la Biblie și este foarte reflexivă și foarte meditativă, am considerat că se potrivea exelent cu programul.

Știm că și dumneavoastră aveți origini evreiești. Din punct de vedere personal, cum resimțiți acest moment?

Părinții mei s-au născut în România. Mama mea s-a născut la Iași, iar tatăl meu s-a născut la Dorohoi, și au emigrat în Israel în anii '60. Mulți oameni din comunitatea evreiască au fost deportați atunci din România. Eu m-am întors în România acum câțiva ani și am obținut cetățenia română. A fost important pentru mine să mă întorc la rădăcinile mele. Așa că, a dirija un astfel de concert aici este un moment foarte emoționant și special. În principal, pentru mine, motivul pentru care am dorit să realizăm acest concert a fost mai mult un motiv artistic, muzical. Am dorit să realizăm ceva diferit și să aducem un program care, în mare parte, nu a fost prezentat aici, până acum. De asemenea, am dorit ca orchestra Operei din București să interpreteze țși altfel de lucrări, pe care ei nu le cântă de obicei. Interesul meu a fost în primul rând interesul artistic și să înfățișăm o muzică nouă, fascinantă și profundă și apoi, desigur, împlinirea celorlalte valori. În primul rând transmiterea unui mesaj ce ne trimite cu gândul la situația actuală a Ucrainei, spreanța că dezastre precum a fost Holocaustul și pierderea a milioane de vieți, nu se vor mai întâmpla. 

Interviu realizat de Maria-Isabela Nica