Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. RRM 25 - Interviu cu Pascale Labrie, Head of music - EBU Media

Publicat: luni, 28 Martie 2022 , ora 10.49

Încă de la înființare, Radio România Muzical este parte a EBU (European Broadcasting Corporation); grație acestei afilieri, Radio România Muzical difuzează un număr însemnat de concerte și spectacole de operă, în direct sau înregistrate, de pe marile scene ale lumii.

De ce este important un post de muzică clasică într-o țară?

Dacă nu am avea un post de muzică clasică într-o țară, s-ar pierde o parte atât de mare din ce s-a întâmplat în lumea muzicii în ultimii 1000 ani; nu ar exista nicio referire la muzica acestor 1000 oameni, la compozitori, la ce a însemnat viața muzicală. Dacă nu ar fi exista un post de muzică clasică, bogăția vieții culturale din acea țară - pentru că un radio de muzică clasică este parte din viața culturală a unei țări - ar fi cu mult mai mică, o mare pierdere pentru oameni.

Pentru Radio România Muzical, a fi parte din Uniunea Europeană de Radio pe parcursul acestor 25 ani de istorie, este un motiv de mândrie. Poate că publicul larg nu cunoaște exact însă ce înseamnă EBU.

EBU este acronimul pentru European Broadcasting Union, este o asociație a radiodifuzorilor din Europa, dar și din afara Europei: avem membri din Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia, Brazilia, Noua Zeelandă, Australia. Punem în legătură practic întreaga lume, cu un conținut muzical furnizat de membri. EBU înseamnă de fapt mult mai mult, dar eu vorbesc doar despre ceea ce înseamnă muzica în cadrul EBU. Inima activității noastre sunt schimburile de concerte live sau înregistrate. În fiecare an, toate posturile de radio implicate, nu doar cu muzică clasică, dar și pop-rock, de pildă, oferă 2500-3000 de concerte anual, preluate de ceilalți membri. Oamenii merg la concerte, pe care le văd ca evenimente, mai ales acum, când încep să fie ridicate restricțiile aduse de pandemia COVID19 - imaginați-vă, deci, 3000 de concerte în fiecare an, oferite și difuzate de toate aceste posturi de radio. EBU este foarte important pentru posturile de radio, pentru că îmbogățește oferta de programe muzicale; nimeni nu ar putea oferi acest conținut prin eforturile proprii. Desigur, fiecare post de radio în parte face foarte mult pentru susținerea muzicienilor și promovarea vieții muzicale, în general, dar niciunul dintre aceste posturi de radio nu ar putea susține singur tot conținutul muzical pus la dispoziție prin EBU, cu ajutorul celorlați, prin acest principiu de solidaritate al tuturor radiourilor. Acest lucru cred că este foarte important. În România, de exemplu, sunteți în topul celor care oferă concerte în direct din oferta EBU, ceea ce înseamnă, cred, că ascultătorii dvs. sunt foarte, foarte norocoși, pot să participe din sufrageria lor la concerte care au loc la Opera Regală din Londra, la Paris, în Germania, în oricare altă țară care oferă evenimente în direct. Cred că este vorba despre a forma legături între oameni, între ascultători și a oferi ce are mai bun lumea muzicală europeană și extra-europeană.

Ați formulat deja câteva gânduri despre istoria Radio România Muzical împreună cu EBU. Ne puteți spune mai mult?

Am vorbit despre evenimentele muzicale în direct, unde sunteți în top, dar de asemenea reprezentați o foarte puternică comunitate de muzicieni, ceea ce e foarte important. Cum spuneam, ne ghidăm după principiile solidarității între posturile de radio, fiecare post de radio încearcă să facă tot ce poate mai bine pentru celelalte posturi de radio și în acest sens, Radio România este foarte prezent în aproape tot ce facem. Când facem ceva, sunteți acolo, oferiți informații, informați ascultătorii și mai mult, sunt un puternic promotor al muzicienilor români, al vieții muzicale românești și acest lucru trebuie recunoscut și apreciat de toată lumea. Suportul pe care-l oferiți în acest mod muzicienilor, nu l-ar putea obține în alt fel. În 2021, au fost 325 de difuzări ale concertelor pe care voi le-ați oferit celorlalte radiodifuziuni; imaginați-vă, 325 difuzări ale concertelor voastre în alte țări. Este o vizibilitate uriașă pentru muzicieni, dar arată și vitalitatea vieții muzicale românești. Radio România este foarte vizibil și acasă, dar și pe teritoriul schimburilor muzicale internaționale, de care ne ocupă aici.

La final, doriți să adresați un mesaj ascultătorilor noștri?

Îmi plac mesajele aniversare, la EBU ne place să marcăm aniversările. În primul rând, felicitări! 25 ani este o cifră foarte importantă. Ce aș vrea să vă doresc, vouă și ascultătorilor voștri, este să vă păstrați pasiunea în centrul a ceea ce faceți. Cu pasiune, putem facem multe lucruri, pasiunea este molipsitoare, îi face și pe alți oameni să devină pasionați, cu pasiunea, vin și energia și dorința de a face ce putem mai bine pentru muzică, pentru interpreți, pentru compozitori și pentru toți cei implicați în ceea ce facem.
Cristina Comandașu