Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Dan Popescu și Alexandru Tomescu (I)

Publicat: marți, 22 Martie 2022 , ora 18.46

Wind, Water, Earth - un proiect unde Radio România Muzical este coproducător. Un disc și un turneu ce urmează să pornească pe 1 aprilie, cu un concert la Sala Radio din București pe 12 aprilie. Violonistul Alexandru Tomescu, pianista Sînziana Mircea și violoncelistul Ștefan Cazacu interpretează muzică scrisă de Dan Popescu.


Ne-am strâns într-o întâlnire prietenească să vorbim despre un proiect special care cred că este unic, cel puțin în peisajul românesc. În primul rând, o poveste despre un inginer care ajunge să scrie muzică cultă, muzică ce ajunge să fie interpretată de cel mai cunoscut violonist român al momentului. Este vorba și despre un disc. Este vorba și despre un turneu care se va întâmpla în curând, așa că iată avem multe de povestit. În primul rând, domnule Dan Popescu, aș vrea să ne spuneți, cum a ajuns un inginer să compună muzică cultă?

O întrebare dificilă. Din întâmplare, aș putea spune. Sau poate nu. A fost destin. Pianul a fost toată viața un instrument de suflet, la care, deși nu am urmat studiile până la Conservator etc., toată viața mi-a plăcut și a fost pentru mine instrumentul care m-a echilibrat în toate perioadele dificile, dar m-a și înălțat în momentele mele de vis. Iar în urmă cu câțiva ani, am avut o surpriză minunată și anume, fetița mea cea mică, care acuma nu mai e așa de mică, mi-a dedicat o primă compoziție a ei și cumva acela a fost momentul în care am fost inspirat să mă gândesc și eu la ideea aceasta de a merge mai departe în muzică. Poate zecile de ani pe care i-am petrecut în fața pianului, tot digerând partiturile marilor maeștri, mai ales maeștri ai pianului și romanticii în general, cumva probabil că s-au acumulat în minte, s-au filtrat și, la un moment dat, am simțit această nevoie de a refula tot ce se acumulase.


Alexandru Tomescu, întotdeauna când te implici, te implici într-un proiect în care crezi. De ce ai crezut în proiectul acesta, Wind Water Earth, despre care vorbim astăzi?

Da, este un proiect neobișnuit și un proiect spectaculos, aș zice. Sigur că îl cunosc pe Dan Popescu deja de mai mulți ani de zile atunci când împreună cu bandoneonistul Omar Massa făceam primul turneu, nu post pandemic, ci în timpul pandemiei și atunci am mai interpretat o primă lucrare semnată de Dan Popescu dedicată victimelor pandemiei, o lucrare extrem de emoționantă care ne-a dat tuturor de gândit. Sigur că după aceea, pe parcurs, am aflat că există numeroase alte lucrări pe care le-am explorat împreună, le-am dezvoltat împreună, le-am negociat împreună, pentru că, eu zic că, totuși, este un privilegiu rar să poți să stai de vorbă chiar cu compozitorul. În ziua de astăzi nu mai putem să-i punem întrebări directe nici lui Mozart, nici lui Beethoven. Uite, cu Dan Popescu putem să stăm de vorbă și să aflăm exact care sunt resorturile intime din spatele fiecărei decizii muzicale. Putem să căutăm împreună sonorități, direcții ale muzicii, energii și lucrul acesta chiar mi-a plăcut foarte mult.

Într-adevăr, este o poveste neobișnuită, foarte neobișnuită, câți oameni mai au curajul să fie în ziua de astăzi poeți, violoniști, compozitori? Sunt niște meserii care, într-adevăr, vin din alte timpuri, presupun un alt efort, o altă răbdare, o altă putere de concentrare asupra unui proiect și cred că este un privilegiu și în același timp și o răspundere. Vreau să spun că în acest turneu, Wind Water Earth, - cred că va fi un turneu zen, eu așa cred, care acoperă elemente principale - vom fi trei artiști pe scenă, eu împreună cu Sînziana Mircea și cu violoncelistul Ștefan Cazacu. Sunt lucrări de vioară plus pian, de violoncel plus pian și triouri, foarte diverse, foarte diferite, foarte spectaculoase. Sunt sigur că publicul va avea o mare surpriză.


Interviu realizat de Cristina Comandașu